top of page

Advocatenkantoor als een speeltuin!

Bijgewerkt op: 31 mrt. 2022

Afgelopen week was ik één van de sprekers op het jaarlijkse stagediner van de master Arbeidsrecht van de Erasmus universiteit, school of law. Het thema was ‘Into the future’ en aan mij de taak om een enthousiast en inspirerend verhaal te houden over werkgeluk en het creëren van persoonlijk leiderschap.


In een talk van 12 minuten heb ik de aanwezigen meegenomen in mijn favoriete wereld van werkgeluk. Aan het einde van mijn verhaal hadden ze twee (mentale) foto’s in hun hoofd geprent. Aan de hand van deze beelden de uitnodiging om de volgende dag in ieder geval 1 besluit te nemen om dichterbij dat plaatje te komen en dan in de realiteit.


Geluk is een kwestie van doen, stap voor stap en elke dag heb je daartoe een keuze te maken.Terug naar het thema. Hoe zie ik de toekomst van de arbeidsrechtjurist? Jurist of advocaat in het algemeen? Uiteraard heeft dat alles te maken met geluk, plezier en ruimte. Om die reden liet ik ook een foto zien van een heerlijke, kleurrijke speeltuin. Een ouderwetse speelplaats waar je als kind ongetwijfeld bent geweest, of als ouder met je kleine kinderen, of met je oppaskinderen of neefjes en nichtjes.

Een speeltuin met een schommel, wipwap, glijbaan, klimrek en zandbak. Zie je het voor je?


En mijn vraag voor de juridische toekomst is dan ook:

Mag het advocatenkantoor zijn zoals een speeltuin? En voor de jurist of sollicitant: voelt het kantoor voor jou ook als die vrije speelplaats?


In een speeltuin:

- Ga je eindeloos van de glijbaan af;

- Ren je vrolijk in het rond;

- Begin je aan dat hoge klimrek en weet je niet of je het wel kan;

- Helpt een ander jou op de wipwap;

- Speel je samen, met elkaar;

- Maak je eindeloos zandkastelen;

- Word je gewaardeerd;

- Krijg je complimenten;

- Doet iedereen mee;

- Word je uitgenodigd om mee te voetballen;

- Ontwikkel je elke keer weer meer je talenten;

- Zie je hoe andere kinderen iets doen en durven wat jij nog kan leren;

- Mag je vallen, opstaan en doorgaan;

- Kan je toekijken;

- Is het veilig en vertrouwd met anderen om je heen;

- Rust je af en toe uit op dat bankje met een pakje appelsap;


Aan het einde van de dag ben je helemaal moe en voldaan en val je in slaap met een glimlach op je gezicht en vraag je aan je moeder of vader wanneer jullie weer naar de speeltuin terug gaan. Gewetensvraag: ken je dat gevoel ook nu na jouw werkdag?


Kantoor als speeltuin gaat dus over:

  • Plezier en vriendelijk zijn

  • Samen

  • Leren, proberen en oefenen

  • Veilig zijn

  • Ontspannen

  • Creativiteit

  • Iedereen kan meedoen

  • Open en nieuwsgierig zijn

En nu doen!

Als je dat beeld nu plakt op jouw ideale baan als jurist: wat is dan het eerste dat je morgen gaat doen? Waar wil je meer van? Wat is dan voor jou de perfecte werksfeer? Wie vraag je daarbij om hulp?


Voor jou als verantwoordelijk van een advocatenkantoor min of meer dezelfde vraag. Als de foto en het beeld van de speeltuin jou aanspreekt: wat heb je dan morgen te doen om een stapje dichterbij te komen? Hoe zorg je voor een vleugje speelsheid? Aan welke knop kan je draaien om meer ruimte te geven aan het leren, oefenen en proberen?


PS wil je dit beeld van de speeltuin nog een keer ervaren en dan anders? Speciaal voor jou heb ik een meditatie opgenomen om terug te gaan naar deze vrolijke, positieve tijd! Coming to your senses is een reeks aan meditaties voor op kantoor.

bottom of page