We gaan een sportieve zomer 2021 tegemoet. EK hockey is bezig in eigen land, het Nederlands elftal bereidt zich voor op het EK, deels ook in eigen land en uiteraard zijn de Olympische Spelen in Tokio. Ondertussen is het super spannend in de Formule 1 waar onze Max Verstappen de strijd dit seizoen echt aan gaat met Mercedes. De liefhebbers halen hun hart echt op, ik ook!

Schriftelijke wedstrijd
Advocaten houden ook van een strijd, weliswaar een schriftelijke ‘woordenbattle’. Maar ook in de rechtszaal wordt een spel gespeeld met regels om uiteindelijk te winnen! Je gelijk te halen en punten te scoren zodat de rechters uiteindelijk jouw kant van het verhaal meer geloven dan die van de tegenstander.
Als je je vak vergelijkt met sport en dan met name topsport dan is het ook goed om te kijken waar je kan leren van topsporters en hoe zij zich voorbereiden om het maximale eruit te halen. De vergelijking is leuk en stiekem zitten een paar waardevolle lessen verstopt voor de altijd maar hard werkende advocaat.
Voorbereiden
Trainen, trainen, oefenen en nog eens oefenen. Meters maken en proberen. Opbouwen en ook veel samen zijn en zorgen dat bepaalde dingen automatisch gaan en vaste patronen ontstaan zodat je er niet meer over nadenkt, het gaat vanzelf. In de trainingen kan je proberen en zoveel fouten maken als nodig zijn om in de wedstrijd dat doelpunt te maken.
Teamsfeer is de sleutel
In een teamsport doe je het samen en heb je elkaar nodig. Het gaat om vertrouwen en ieder een steen bij te dragen. Een team heeft een duidelijk doel voor ogen en werkt hier naar toe. Ook de reservespelers zijn belangrijk.
Wedstrijddag
Van groot belang op deze dag is fit zijn, zowel fysiek als mentaal. Er is voldoende rust, goed eten en elke stap die wordt gezet staat in dienst van dat ene moment. Het is een duidelijk opbouwend schema. Op het moment van het fluitsignaal of het startschot is het zaak de zenuwen over te laten gaan in een flow en naast een opperste concentratie ook plezier te hebben. Als iets in een wedstrijd niet goed gaat dan heb je altijd de optie om het te herstellen. Als een medespeler de bal verliest dan is er vaak een teamgenoot die de bal weer verovert.
The day after
Na een wedstrijd is er altijd een rustdag. Enkel een uitlooptraining, een dag met ontspanning, evalueren, wedstrijdbeelden terug kijken en vooral niet bezig zijn met intensieve training. Het gaat om samen zijn, relativeren en weer opladen voor de volgende prestatie. Herstellen van de inspanning en de spanning rondom de wedstrijd.
Als je je als advocaat vergelijkt met een topsporter dan zal je je ook zo moeten gedragen. Het kan niet elke werkdag een wedstrijddag zijn. Het is echt zaak om je rust te nemen, goed op je voeding te letten en ook echt te zorgen voor veel beweging. Je doet het bovendien nooit alleen. Je hebt altijd de mogelijkheid je licht te laten schijnen bij een collega. Je wordt ondersteund door het secretariaat en stagiaires. Je vormt een team, ook met je cliënt en opdrachtgever.
Een paar vragen om over na te denken:
Wanneer is er de mogelijkheid van proberen, mislukken, oefenen en kijken hoe iets valt en hoe het werkt? Op welke manier is de opleiding ingericht? Hoe is de interne begeleiding van medewerkers? Wordt er überhaupt gesproken over het maken van fouten? Als er in een kantooroverleg niet wordt gesproken over een fout dan wek je daarmee de indruk dat het niet normaal is en dat het niet voorkomt. Van fouten kan je leren. Worden ervaringen met elkaar gedeeld? Of wordt een fout onder het spreekwoordelijke tapijt geschoven? Een misser altijd goed gepraat of verzwegen?
Als je kijkt naar de topsport dan maakt het sporter veel meer trainingsuren dan wedstrijd minuten en dat is nodig om die medaille in je prijzenkast te laten pronken.
Hoe is het gesteld met je team en de sfeer? Staan alle neuzen dezelfde kant op? Wordt iedere bijdrage van elk teamlid gewaardeerd? Is het doel duidelijk? Worden de successen met alle spelers gedeeld? Sla je niemand over?
Wordt er tijd ingeruimd voor de dag na een groot project, na een inspannende zitting? Met andere woorden, hoe ga je om met de hersteltijd? Is het mogelijk om na een werkweek van 80 uur en meer een paar dagen te ontspannen en jezelf op te laden voor de volgende klus? Gun je elkaar deze ruimte of is het doorgaan en doorzetten? Ontspannen doe je maar in je vrije tijd!
Lessen uit de sport
Als je de advocatuur vergelijkt met topsport dan is het wel zaak om alle lessen uit de topsport mee te nemen in de dagelijkse praktijk. Er is een hoop te winnen als je oog hebt voor de trainingen, teamsfeer en ook the day after the match.
En nu maar hopen op een oranje zomer vol mooie en waardevolle momenten die nog lang in ons sportgeheugen staan.