top of page

Begin een bedrijf met je vriend: succes gegarandeerd!

Je kent elkaar al jaren, dus een goed idee om een onderneming samen te starten.Er zijn veel succesverhalen van bedrijven die zijn opgericht door vrienden. Hier zijn enkele bekende voorbeelden:

  1. Google: Larry Page en Sergey Brin ontmoetten elkaar als doctoraatsstudenten aan Stanford University. Ze werkten samen aan een onderzoeksproject dat uiteindelijk leidde tot de oprichting van Google in 1998. Hun vriendschap en samenwerking hebben geleid tot een van 's werelds grootste technologiebedrijven.

  2. Apple: Steve Jobs en Steve Wozniak waren vrienden uit hun tienerjaren. Ze deelden een interesse in elektronica en informatica. Samen richtten ze Apple Computer Company op in 1976, wat later zou uitgroeien tot het iconische bedrijf Apple Inc.

  3. Ben & Jerry's: Ben Cohen en Jerry Greenfield waren al vrienden sinds de middelbare school. In 1978 begonnen ze een ijsbedrijf genaamd Ben & Jerry's Homemade, waarbij ze hun liefde voor lekker ijs en unieke smaken combineerden. Het bedrijf groeide uit tot een bekend merk in de voedingsindustrie.

  4. Airbnb: Brian Chesky, Joe Gebbia en Nathan Blecharczyk waren kamergenoten en vrienden aan de Rhode Island School of Design. In 2008 begonnen ze met het verhuren van luchtmatrassen in hun appartement om wat extra geld te verdienen. Dit groeide uit tot Airbnb, een wereldwijd platform voor het boeken van accommodaties.

  5. The Honest Company: Jessica Alba en Christopher Gavigan waren vrienden en ouders die zich zorgen maakten over de veiligheid van babyproducten. In 2011 richtten ze The Honest Company op, een bedrijf dat veilige en milieuvriendelijke producten aanbiedt. Hun vriendschap en gedeelde missie hebben het bedrijf tot een succes gemaakt.

Deze voorbeelden tonen aan dat vriendschap een sterke basis kan vormen voor het starten en leiden van succesvolle bedrijven. Samenwerking, gedeelde waarden en vertrouwen spelen een belangrijke rol in het stimuleren van creativiteit en ondernemerschap.


Ook in Nederland zijn er succesvolle bedrijven opgericht door vrienden.

  1. Coolblue: Pieter Zwart, Paul de Jong en Bart Kuijpers waren vrienden sinds hun middelbareschooltijd. In 1999 richtten ze Coolblue op als een studentenbedrijf. Het begon als een online winkel voor consumentenelektronica en groeide uit tot een van de grootste e-commercebedrijven in Nederland.

  2. Blendle: Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn waren vrienden tijdens hun studietijd aan de Universiteit van Amsterdam. In 2013 richtten ze Blendle op, een online platform voor de verkoop van losse artikelen uit verschillende kranten en tijdschriften. Het werd al snel een populair platform voor digitale journalistiek.

  3. Tony's Chocolonely: Teun van de Keuken en zijn vrienden begonnen in 2005 met het maken van ethische chocolade onder de naam Tony's Chocolonely. Ze wilden een einde maken aan slavernij en kinderarbeid in de cacaoproductie. Het bedrijf groeide uit tot een bekend chocolademerk dat duurzaamheid en eerlijke handel hoog in het vaandel heeft. Wie houdt er niet van chocola?

  4. Ticketswap: Ruud Kamphuis en Hans Ober waren vrienden en festivalgangers die gefrustreerd raakten door de problemen met het doorverkopen van kaartjes. In 2012 richtten ze Ticketswap op, een veilig platform voor het kopen en verkopen van tweedehands tickets. Het werd al snel een populaire keuze voor mensen die op zoek waren naar betrouwbare tickettransacties.

Deze Nederlandse voorbeelden laten zien dat vriendschap een belangrijke rol kan spelen bij het opzetten en succesvol maken van ondernemingen. Door vertrouwen, gedeelde passie en teamwork kunnen vrienden samenwerken om innovatieve en succesvolle bedrijven te creëren.


Simply Happy at Work verzorgt een Friendly Friday workshop over de effecten van een positieve werksfeer en de waarde van vriendschappen. Stuur een mail naar info@simplyhappyatwork.nl als je meer informatie wilt.

bottom of page