top of page

De complexe wetenschap van simpele humorHumor is een universeel aspect van de menselijke ervaringen en het is al eeuwenlang het onderwerp van studie geweest voor psychologen, filosofen en wetenschappers. Hoewel het idee van humor op het eerste gezicht eenvoudig en duidelijk lijkt, is het wetenschappelijk onderzoek naar humor een complex veld dat betrekking heeft op een breed scala aan disciplines en benaderingen.


Freud en humor

Een van de eerste wetenschappelijke theorieën over humor werd voorgesteld door Sigmund Freud, die geloofde dat humor een vorm van verdedigingsmechanisme was om het ego te beschermen tegen angst en ongemak. Volgens Freud stelt humor mensen in staat om om hun eigen problemen te lachen en om te gaan met moeilijke situaties door de absurditeit ervan te vinden. Een andere invloedrijke theorie over humor werd ontwikkeld door de psycholoog en filosoof Henri Bergson. Bergson geloofde dat humor voortkomt uit de incongruentie tussen de verwachtingen van de geest en de realiteit van de wereld. Met andere woorden, we vinden iets grappig als het ons verrast of onze verwachtingen op een amusante of absurde manier overtreft. Voer voor discussie en debat

In de loop der jaren zijn veel andere theorieën over humor ontwikkeld en er is nog steeds veel discussie onder wetenschappers over de ware aard van humor. Er is echter een groeiende consensus dat humor zowel cognitieve als emotionele processen betreft en dat het een scala aan belangrijke sociale en psychologische functies heeft. De humor wordt steeds meer serieus genomen!

Woordgrappen Een van de belangrijke cognitieve processen die bij humor betrokken zijn, is de mogelijkheid om incongruentie waar te nemen en verbindingen te leggen tussen op het eerste gezicht ongerelateerde ideeën. Dit betekent zowel het vermogen om patronen te herkennen als om deze op onverwachte wijze te doorbreken. Bijvoorbeeld, een grap die gebruikmaakt van woordspelingen, vertrouwt op het vermogen van de luisteraar om de gelijkenis tussen twee woorden te herkennen en vervolgens te zien hoe ze in een andere context kunnen worden gebruikt om een humoristisch effect te creëren. Het emotionele aspect van humor is nauw verwant aan de opwinding en de ontlading van opgebouwde spanning. Veel grappen en humoristische situaties bevatten een opbouw van spanning, gevolgd door een ontlading van die spanning door middel van lachen. Dit loslaten van spanning kan een louterend effect hebben, mensen helpen zich beter te voelen en met de stress om te gaan.


Humor zorgt voor sociale banden

Naast deze cognitieve en emotionele processen dient humor ook een reeks sociale en psychologische functies. Humor kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een ​​band met anderen op te bouwen, om sociale contacten en vriendschappen tot stand te brengen en om communicatie en begrip te vergemakkelijken. Humor kan ook worden gebruikt om met moeilijke of ongemakkelijke situaties om te gaan, bijvoorbeeld wanneer mensen zelfspot gebruiken om spanningen weg te nemen of kritiek af te weren.


Lachen is essentieel

Ondanks de vele theorieën en debatten over de aard van humor, is er nu een schat aan wetenschappelijk bewijs om het idee te ondersteunen dat humor een fundamenteel aspect is van menselijke ervaringen. Studies hebben aangetoond dat mensen van alle leeftijden en culturen zich met humor bezighouden en het amusant vinden. Humor wordt geassocieerd met een reeks positieve resultaten, waaronder meer geluk, minder stress en angst en verbeterde sociale relaties.


Kortom, de wetenschappelijke studie van humor staat nog in haar kinderschoenen. Het is een complex en veelzijdig veld dat een breed scala aan disciplines en benaderingen omvat. Hoewel er nog veel te leren valt over de ware aard van humor en haar rol in het menselijk leven, is er nu een groeiend aantal bewijzen dat humor een universeel en essentieel aspect is van menselijke ervaringen.


Spreekt jou dit aan en wil jij weten hoe jij humor in je leven kan brengen zodat jij lachend naar je werk gaat? Stuur mij dan een mail via info@simplyhappyatwork.nl en dan maken we een afspraak voor een klikgesprek van 21 minuten. Wellicht is jouw humor niet de mijne

bottom of page