top of page

De Magie van Vriendelijkheid: Kindness van het PERK-model voor Werkplezier

In de hectische ratrace van het moderne leven is het nastreven van werkplezier een absolute must voor zowel individuen als organisaties. Gelukkige werknemers zijn niet alleen productiever en creatiever, maar ze hebben ook minder rimpels van de stress.Het PERK-model biedt een wetenschappelijke kijk op vier pijlers die bijdragen aan een happy werkervaring. Vandaag gaan we de pijler Kindness (vriendelijkheid) onder de loep nemen en ontdekken waarom het zo belangrijk is om een vleugje humor toe te voegen in onze werkplekken.

Kindness, ofwel vriendelijkheid, is als een dosis humor voor de ziel. Het draait allemaal om het tonen van mededogen, begrip en zorg voor anderen, terwijl we ondertussen wat glimlachen toveren op onze gezichten. Op de werkvloer betekent vriendelijkheid dat we respectvol en ondersteunend zijn naar onze collega's, opdrachtgevers en zelfs die ene collega die niet weet hoe hij zijn koffiemok recht moet zetten. Het creëren van een cultuur van empathie en positieve interacties is als een office comedyshow waar iedereen zich gewaardeerd en gehoord voelt.

Een vriendelijke werkomgeving is als een lachtherapie-sessie die de lachspieren van het hele team in beweging zet. Het bevordert verbinding en teamspirit, zonder dat er een clown nodig is (hoewel een clown misschien welkom is op saaie maandagochtenden). Wanneer mensen vriendelijkheid ervaren, ontstaat er vertrouwen en openheid. Dit zorgt voor effectieve communicatie en samenwerking, omdat mensen zich vrij voelen om ideeën te delen en te zeggen: "Wat dacht je van een kantoorhond om de vergaderingen wat op te vrolijken?" Vriendelijkheid helpt ook om conflictsituaties te verminderen of op te lossen, omdat mensen eerder geneigd zijn om naar elkaars standpunten te luisteren en te zeggen: "Oké, je hebt gelijk, we hadden nooit een teambuildingactiviteit moeten plannen in een escape room zonder nooduitgang."

Naast het bevorderen van een positieve werkcultuur heeft vriendelijkheid ook directe voordelen voor individuen. Het tonen van vriendelijkheid activeert het beloningssysteem in onze hersenen, waardoor we ons gelukkiger en meer voldaan voelen dan wanneer we stiekem snoep uit de kantine meenemen. Het helpt ook om stress te verminderen, omdat empathisch luisteren en ondersteuning bieden een gevoel van verbondenheid en gedeelde lasten creëert. Bovendien heeft vriendelijkheid een positieve invloed op onze eigenwaarde en zelfbeeld, omdat we ons geweldig voelen over het feit dat we anderen kunnen helpen zonder dat we een cape hoeven te dragen (maar als je een cape wilt dragen, be my guest). Om vriendelijkheid een boost te geven in onze werkomgeving, kunnen we verschillende initiatieven ondernemen.


Maar laten we eerlijk zijn, wie zegt dat vriendelijkheid niet een beetje leuk en gek kan zijn? Hier zijn enkele hilarische ideeën om vriendelijkheid naar een hoger niveau te tillen en een glimlach op ieders gezicht te toveren.

  1. De "Complimenten Superheld": Verander jezelf in een vriendelijkheidskrijger en ga rond als een complimenten-superheld. Spreek willekeurige collega's aan en geef hen overdreven positieve complimenten, zoals: "Jij bent de Picasso van de spreadsheets!" of "Je bent zo geweldig dat zelfs de koffiemachine jaloers op je is!" Gegarandeerd dat je iemand aan het lachen krijgt.

  2. "Grappige Post-its": Verander saaie notities en memo's in kleine bronnen van vreugde. Plak grappige post-its op computerschermen, bureaus of zelfs op de koelkast in de kantine. Denk aan hilarische cartoons, woordgrappen of bemoedigende boodschappen om iedereen op te vrolijken tijdens hun drukke werkdag.

  3. "Random Acts of Coffee": Verras je collega's door onverwachts koffie rond te brengen. Ga undercover als een barista met een nepsnor en een overdreven Frans accent (wees voorzichtig met het morsen van koffie op belangrijke documenten). Niets maakt mensen blijer dan een plotselinge cafeïneboost en een vleugje komedie.

  4. "Lunchtime Comedy Club": Organiseer tijdens de lunchpauze een improvisatieshow of comedyact. Moedig collega's aan om grappige verhalen te delen of speel een spelletje "Wie is de grappigste collega?" Het is een geweldige manier om de stress te verlichten en de lachspieren te trainen.

  5. "Vriendelijkheid Awards": Organiseer een jaarlijkse ceremonie om de meest vriendelijke en grappige collega's te eren. Reik prijzen uit voor categorieën zoals "Meest hilarische e-mailhandtekening" of "Beste kantoorgrap". Het zal een evenement worden waar iedereen naar uitkijkt en waarbij de slappe lach gegarandeerd is.

Vriendelijkheid hoeft niet altijd serieus te zijn. Met een vleugje humor en een lach op ons gezicht kunnen we een positieve werkomgeving creëren waarin vriendelijkheid de norm is. Dus laat je innerlijke grappenmaker los en verspreid wat vrolijkheid op je werkplek. Want uiteindelijk is er niets beters dan een lachende en gelukkige collega die de dag wat lichter maakt.


bottom of page