top of page

De meesterlijke werk-privé balans

Bijgewerkt op: 23 mei 2021

Meer dan 22.000 personen hebben mijn bijdrage op Linkedin bekeken, meer dan 260 hebben een emoji aangeklikt en meer dan 40 personen zijn in de pen geklommen om iets toe te voegen. Ik post met enige regelmaat op #Linkedin en deze impact heeft een bericht van mij niet eerder gehad.


Het onderwerp is de ouderwetse werkcultuur binnen de advocatuur en de kloof die ontstaat omdat de jongere generatie andere prioriteiten stelt. Naast ambitie en hard werken, is een goede werk-privé balans essentieel voor millennials.



Het artikel in het Financieel Dagblad van 4 mei 2021 (geschreven door een millennial) gaat over de jonge advocaat die wil leven naast zijn werk. Daarnaast is er behoefte aan betere begeleiding; de partner van een advocatenkantoor blijkt meestal geen manager. Ook is het zaak voor de kantoren om een manier te bedenken het juridische talent aan zich te binden. In deze blog ga ik vooral in op de behoefte aan een ideale werk-privé balans en die is in andere sectoren en branches net zo aanwezig.


Allereerst vind ik de term #werk-privé balans of in het Engels ‘work-life balance’ heel raar. Alsof werk en leven twee verschillende zaken zijn. De geijkte vrijdagmiddag opmerking dat 'eindelijk het weekend begint en je lekker vrij bent', heb ik ook nooit begrepen. Het impliceert dat je doordeweeks onvrij bent vanwege je baan. Naar mijn mening leef je één leven en in dit leven werk je. Je leeft niet om te werken. Het is één geheel, een zo je wilt holistische benadering.


Als ik die promotie krijg, dan ben ik gelukkig….

Er is een mooi filmpje van Prince Ea die ik vaak laat zien in mijn trainingen en coaching. Laat je niet afschrikken door de Amerikaanse sfeer. Hij zegt veel mooie dingen en twee daarvan licht ik hier uit. Denk niet steeds dat als je je promotie krijgt dat je dan gelukkig bent, of als je eindelijk dat mooie huis hebt gevonden, of als je kinderen groter zijn dat dan jouw leven beter gaat worden. Wees vooral nu op dit moment gelukkig met je leven. Ook doet ‘de prins’ als tweede een mooi pleidooi om meer liefde in je baan te brengen. Wees hiervan bewust en vergroot je eigen invloed hierop.


Wat vinden #millennials van hun werk?

In het artikel van FD wordt een onderzoek aangehaald van Lara van Vliet van Archie Advisory. Zij is zelf een oud advocaat, millennial en heeft onder 56 jonge advocaten een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de mening over hun werk. Een paar zaken licht ik er uit.


✔Het merendeel vindt de inhoud van het juridische werk leuk, ook scoort voldoening hoog.

✔De leuke collega's, beloning en doorgroeimogelijkheden zijn andere positieve elementen van het vak advocaat.

❗Aan de andere kant overweegt 70% een baan buiten de advocatuur in de toekomst.

❗68% vindt de huidige werk-privé balans en het niet parttime kunnen werken negatieve aspecten van het werk.

❗ Veel kantoren zeggen dat de medewerkers centraal staan binnen kantoor en 20% is het daarmee eens.

❗Slechts 14% vindt dat partners een goed beeld hebben wat speelt op kantoor en binnen de teams.


Kortom, er is werk aan de winkel! Op welke manier heeft jouw kantoor oog voor een betere werk-privé balans? Hoe ziet dat er in de praktijk dan uit? Ik ben benieuwd! Laat je het weten?

bottom of page