top of page

De sleutel tot een succesvol team

Terug in de auto van een training "Fluitend aan het werk" mijmer ik waarom dit team zo hoog scoorde op het thema werkgeluk. Hoe kan ik daar nu van leren? Het begon al bij de eerste vraag die wij stelden: Wat is werkgeluk voor jou?Alsof de teamleden alle boeken over de positieve psychologie hadden bestudeerd, webinars over werkplezier gekeken of misschien wel een paar afleveringen van mijn podcast 'Onderwegnaarwerkgeluk' geluisterd.


"Ik wil een bijdrage leveren', 'waardering is voor mij belangrijk', 'ik hecht waarde aan autonomie', 'hier zijn er volop mogelijkheden om te groeien', 'ik heb de rol van vitaloog opgepakt en dat is echt mijn ding'. Kortom, aan de 4 pijlers van werkgeluk werd al volop aandacht gegeven.


Tijdens de laatste oefening werden nog een paar puntjes op de i gezet. Een paar voorbeelden:

  • naast de dagstart ook een moment van afsluiting organiseren;

  • Spotify playlist uit het stof halen en aanvullen met de lieveling songs van de nieuwe collega's;

  • meer successen met elkaar vieren;

  • samen sporten door een vast moment in de week te prikken en wie meedoet is welkom;

  • ruimte blijven creëren om het rooster samen in te delen;

  • uitspreken waar jouw behoefte ligt en daar ook bewust naar vragen;

  • aandacht schenken aan een collega die minder lekker in zijn vel zit (arm om iemand heen, kopje thee geven, knipoog of een fijne knuffel).


Tot zover alles goed! Wat is nu het succes bij specifiek dit team? In de organisatie wordt ook veel aandacht besteed aan het thema werkgeluk en tegelijk scoort dit team bovengemiddeld: zo hoog zelfs dat het echt opvallend is binnen het bedrijf.


Het antwoord had ik snel gevonden: de manager, het hoofd van dit team. Hij is zelf bevlogen en gelooft in werkgeluk. Hij investeert daar echt bewust in. Hij leeft het voort en is de beste werkgeluk ambassadeur van dit team en de rest volgt, komt zelf met ideeën en daarmee is het een onderwerp van iedereen en wordt het omarmd door ieder teamlid. Dat is de sleutel en dat is de reden dat dit team er met kop en schouders bovenuit steekt.


Het is eigenlijk heel eenvoudig en simpel. Als de leidinggevende erin gelooft dan wordt het ook uitgedragen en medewerkers weten dat en zij voelen dat ook.


Wil jij ook een training voor jouw team, kantoor of afdeling? Is het een begin met dit thema of een verdiepende slag? Alles kan en is mogelijk. Neem vandaag of morgen contact met mij op via info@simplyhappyatwork.nl.

bottom of page