top of page

Bestaat vriendschap op de werkvloer?

Bijgewerkt op: 26 apr. 2021

Eeuw van de vriendschap

Volgens hoogleraar Beate Volker is de 21ste eeuw de eeuw van de vriendschap. Vriendschap is een belangrijke pijler in de samenleving geworden vanwege de ontzuiling en het stijgende aantal echtscheidingen. Je hebt meer kans dat je een 30 jarige vriendschap viert dan een huwelijk.

Vrienden zijn belangrijk als steun en toeverlaat. In tegenstelling tot familie kies je je vrienden zelf. Vriendschap is al een lange treinreis, er stappen vrienden in en uit en sommigen gaan met je mee tot de eindbestemming.
Accepteren van een vriendschapsverzoek

In deze digitale wereld is het maken van vriendschap heel simpel door het uitsturen van een vriendschap verzoek en het accepteren hiervan. Ben je daarmee dan meteen elkaars beste vriend geworden? Een mens heeft vier a vijf beste vrienden en gemiddeld op Facebook 175. Echte vrienden delen met elkaar intiem kapitaal zoals Stine Jensen dat mooi zegt in haar boek ‘Dag vriend (2012)’.

Hoe zit dat op het werk? Zijn jouw collega’s ook je vrienden? Hou jij een duidelijke grens tussen collega’s en vriendschap? Ben jij een bedrijf begonnen met je vrienden? Als het bedrijf stopt, houdt dan direct de vriendschap ook op?


Werkrelaties

Je besteedt veel van je dagelijkse tijd door op het werk. Het is logisch dat er werkrelaties ontstaan en dat kan je bijna niet tegenhouden.  Deze werkrelaties kunnen uitmonden in vriendschappen of zelfs huwelijken.

Luister mijn podcast over Vriendschap op het werk via Soundcloud, Mixcloud, iTunesPodcasts of Google Podcasts. Elke donderdag komt een nieuwe podcastshow online.
bottom of page