top of page

Humor op de werkvloer: 5 tips

Geluk op het werk is iets waar we allemaal naar streven, en tegelijk kan het vaak buiten jouw bereik voelen. Voor je het weet loop je vast in de dagelijkse sleur en verlies je uit het oog wat jou plezier geeft op het werk. Er zijn echter manieren om geluk te cultiveren en het werkplezier te verhogen, zelfs in het licht van al jouw uitdagingen in je baan. Een eenvoudige manier om dit te doen is door middel van humor.De kracht van humor Humor heeft de mogelijkheid om de stemming te verlichten, te relativeren en mensen samen te brengen, wat vooral belangrijk is in een professionele setting waar teamwork en samenwerking cruciaal zijn. Het kan ook helpen om stress te verminderen en de tevredenheid te verhogen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die op het werk humor gebruiken, over het algemeen hoger scoren op welzijn en plezier en beter presteren dan degenen die dat niet doen. Maar hoe kunnen we meer humor in de werkomgeving brengen? Hier zijn een paar tips: 1. Neem jezelf niet te serieus. Het is belangrijk om professioneel te zijn en je werk serieus te nemen, maar het is net zo belangrijk om jezelf niet al te serieus te nemen. Dit kan vooral moeilijk zijn als je onder hoge werkdruk prestaties moet leveren, maar probeer de humor te vinden in alledaagse situaties en wees niet bang om vooral om jezelf te lachen. 2. Zoek de gemeenschappelijkheid met je collega's. Het opbouwen van relaties met je collega's kan een geweldige bron van geluk op het werk zijn. Door dingen te vinden waar je om kunt lachen, kun je helpen om een positief en ondersteunend werkklimaat te creëren. Die oude kantoorhumor van Jiskefet doet het nog altijd goed. 3. Gebruik humor om spanning te ontladen. Wanneer conflicten of misverstanden ontstaan, kan humor een nuttig hulpmiddel zijn om de situatie te sussen. Door een manier te vinden om om het probleem te lachen, kun je helpen om negatieve emoties te verminderen en op een productievere manier verder te gaan. 4. Breng speelsheid in de werkomgeving. Alleen maar werken, werken en werken en geen tijd voor lol en plezier zorgen voor een saaie werkomgeving. Zorg er voor dat je collega's zich ontspannen en plezier samen maken. Dit kan zo simpel zijn als het organiseren van een dart toernooi of tafeltennis competitie of het organiseren van een teamuitje.

5. Ken je publiek. Het is belangrijk om rekening te houden met anderen en geen humor te gebruiken op een manier die kwetsend of beledigend is. Zorg ervoor dat je de stemming en het comfortniveau van de mensen om je heen peilt voordat je een grap maakt.


Het integreren van humor op de werkplek is een krachtig hulpmiddel om geluk te cultiveren en het algehele welzijn te verbeteren. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden en deze niet af te laten leiden van het werk dat gedaan moet worden, maar een beetje lichtzinnigheid kan een grote bijdrage leveren aan het creëren van een positieve en veilige werkcultuur.


Dus, de volgende keer dat je je down voelt op je werk of als de dingen een beetje te serieus worden, probeer dan een manier te vinden om wat humor in het geheel te brengen. Misschien merk je dat het helpt om je op te vrolijken en wat plezier terug te brengen in je werkdag.


Spreekt dit jou aan? Wil je ook meer luchtigheid ervaren in jouw werk? Loop je hier vast en wil je het anders doen in 2023? Neem dan contact met mij op via info@simplyhappyatwork.nl voor een klikgesprek. van 24 minuten. Misschien is mijn humor totaal niet de jouwe.

bottom of page