top of page

Ikigai: waarom sta jij op in de ochtend?

In de wereld is een aantal plekken waar mensen langer leven, gezonder zijn en dus ook gelukkiger. Dit zijn de zogenaamde Blauwe zones. In Japan is dit gebied nog meer bijzonder. Uit onderzoek blijkt dat de bewoners daar elkaar begroeten met hun Ikigai. Een geheim en simpel recept voor een gelukkiger leven: spreek uit waarom je je bed uitkomt elke dag.


In deze blog deel ik je mijn ervaringen met dit geheime recept tot een Simply Happy life. Ik hou hier van.Sluimerstand

Je kent het gevoel wel dat je in de ochtend nog even wakker moet worden. Langzaam verandert je lichaam van rustend naar alert. Precies die sluimerstand is perfect voor jouw Ikigai. Je overdenkt de dag die gaat komen en als je daar bij stil staat, dan popt er vanzelf een woord of een paar woorden bij je op. Dat is jouw Ikigai, de reden dat je opstaat vandaag.


Naast het bedenken van jouw Ikigai (in jouw hoofd) is het ook belangrijk dat je je Ikigai uitspreekt of op schrijft. Je activeert dan een ander deel van je hersenen. Jouw dag kan beginnen.


Aan het einde van de dag is het belangrijk om drie dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent of een hoogtepunt van de dag. Ook hier geldt dat het helpt om dit op te schijven of uit te spreken.


Dankbaarheid

Leg een opschrijfboekje naast je bed of je nachtkastje en probeer dit eens een aantal weken zonder er een wetenschappelijke studie van te maken. Bekijk na deze periode hetgeen je hebt opgeschreven en ontdek een rode draad of een patroon.

Als je opstaat met een duidelijke intentie is dan je dag anders? Heb je moeite met het laten opkomen van je ikigai? Hoe is het om je dag te evalueren en positieve punten te benoemen en op te schrijven?


Ik merk dat ik er veel baat bij heb om met een duidelijk idee de dag te beginnen. Vandaag bijvoorbeeld stond een bezoek aan het ziekenhuis op het programma en ik bespeurde rusteloosheid na een woelige nacht. Mijn ikigai werd ontspannen en ik voelde letterlijk de spanning van mijn schouders afglijden.

Ik heb veel baat bij deze manier van het hebben van een Ikigai in mijn leven. Stilstaan en bewust zijn van de dag en met welke intentie je begint. Het uitspreken of opschrijven maakt het nog krachtiger. Wie schrijft die blijft!


Dag in dag uit?

Ik hoor je ook vragen of ik dit echt elke dag doe, jaar in jaar uit. Ja, dit doe ik elke dag en ik heb dat als volgt georganiseerd. Er is een besloten groep op Facebook en die groep stelt elke dag de ikigai vraag en het hoogtepunt van de vorige dag. Drie vliegen in een klap wat mij betreft. Op deze manier sta ik stil bij de intentie van mijn dag, denk ik positief terug en gooi ik dat het universum in.


Ikigai: de reden waarom je je bed uitkomt. Zo werkt het!


* Bedenk een duidelijke intentie voor jouw dag

* Spreek het uit of schrijf het op

* Bouw het in je ochtend routine in

* Schrijf ook de dankbare punten op van de vorige dag

* Gooi het het universum in

* Begin een groep via Whatsapp of Facebook zodat je elkaar motiveert, inspireert en enthousiast houdt.


Als het niks voor je doet na een aantal weken dan is dat uiteraard ook helemaal goed. Ieder mens is anders en dat is ook zo leuk. Voor mij is het een bruikbare tool om meer bewust te zijn en daarmee gelukkiger te zijn in mijn leven. IKIGAI!!

bottom of page