top of page

Jaloers op de rookpauzes van je collega's?

Op deze zonnige herfstdag beken ik dat ik stiekem best jaloers ben op de collega's die af en toe naar buiten gaan en samen een sigaretje roken. Ik ben zelfs driedubbel afgunstig op ze.


Samen Na deze onderbreking komen ze vaak giechelend en vrolijk weer terug naar hun werkplek. De gesprekken die ze hebben gehad hebben een positieve gevoel met zich mee gebracht. Ze hebben duidelijk lol samen gehad.


Weg van je bureau Als je gaat roken moet je vanwege het algemene rookverbod op de werkplaats van je eigen werkplek weggaan en naar buiten. Voor je eigen focus en concentratie is het heel goed om weg te gaan bij je beeldscherm en te bewegen.


Je hoort nog eens wat Een vriend van mij die al jaren was gestopt met roken, bekende dat hij weer was gaan roken omdat hij dan weer de roddels en nieuwtjes van zijn bedrijf hoorde. Hij wist weer wat er speelde. Kennelijk is de rookpauze ook een informatieplek.


Hoe kan je nu deze drie duidelijke voordelen van de rookpauze integreren in je huidige werkomgeving?

Waar kan je even afstand nemen van de serieuze kantoortuin en kletsen over je weekend, je nieuwe aankoop, de snufjes van de nieuwe IPhone of je plannen voor een vakantie? Ik heb een paar tips en ideeën voor jullie.


1. De gezamenlijke kantoorlunch aan één lange gedekte tafel waar alles bespreekbaar is en kan zijn. Het liefste op een andere, interne locatie of buiten op het terras. De lange tafel wordt gevuld door aan te schuiven.


2. Richt de koffiecorner in tot een inspirerende ruimte met foto's, ansichtkaarten, een verjaardagskalender en een prikbord. Vier hier ook de successen van een team, afdeling of medewerker.


3. Begin een werkoverleg, teamvergadering altijd met een rondje 'inchecken' waar iedere medewerker in één zin vertelt wat hoe hij er nu bij zit of wat hem bezig houdt.


4. Gooi als het werkt het toelaat dagelijks een opzwepend muziekje over de afdeling. Iedereen even laten lachen en de focus van het werk houden. Je kan er zelfs een fitnessoefening van maken als je bijvoorbeeld kiest voor het nummer Flower van Moby (Bring Sally up). Squads doen kan echt achter je bureau.
Zitten is het nieuwe roken, dus breng beweging, variatie en inspiratie binnen je eigen kantooromgeving.


Heb je nog een ander idee of tips die je graag met anderen wilt delen? Schroom niet en laat je gaan onder deze blog of mail mij.


Deze blog is ook op de website van HRbase geplaatst op 16 september 2019.

bottom of page