top of page

Laat dat lekkere vakantiegevoel meteen los!

De vakantieperiode is een tijd van ontspanning, avontuur en het genieten van nieuwe ervaringen. Helaas vliegt deze magische tijd vaak voorbij (net als die werkweken), en voordat je het weet, ben je weer terug in het dagelijkse leven. Klap je je laptop weer open en ploeg je door alle belangrijke e-mails heen.

Overal lees je nu blogs en artikelen met tips hoe je dit fijne vakantiegevoel vasthoudt als je weer aan het werk gaat.Mijn advies is om vooral dat heerlijke vakantiegevoel los te laten als je weer aan het werk gaat.

Simpel omdat je een gevoel niet kan vasthouden en als je dat wel wilt dan voel je meteen een krampachtigheid ontstaan en daarmee gegarandeerd succes op teleurstellingen. Bovendien is de vakantie nu achter de rug en je leeft en werkt in het nu. Ook om die reden is het een minder goed advies. Vandaar mijn idee om dat fijne vakantiegevoel vooral niet vast te houden, zeker niet als je weer aan het werk gaat. Werk is geen vakantie en vakantie is geen werk.


Wat kan je dan wel doen? Ik heb een leuke oefening voor je die zo uit een vakantieboek had kunnen komen. (Je kan pen en papier pakken of je telefoonnotities)


  • Zet de wekker op 5 minuten en schrijf op wat dat heerlijke vakantiegevoel voor jou dan is. Welke woorden schieten door je hoofd? Leef je uit en schrijf alles op wat deze vakantie voor jou zo bijzonder, fijn en plezierig maakte.

  • Kies uit dit rijtje 5 tot 7 dingen waar je echt meer van wilt in je leven. Wees daarbij genadeloos eerlijk en noteer zeker ook 1 ding waarvan je meteen denkt 'dat gaat toch niet gebeuren'. Ik heb daar straks een prachtig voorbeeld van.

  • Bekijk het lijstje met deze 5 tot 7 dingen die jouw vakantie zo fijn maakten nog een keer goed. Schrijf dan op wat en wie je nodig hebt per ding om hier meer van te krijgen, ontvangen of te doen in jouw leven.

  • En als laatste maak je dat heel concreet door hier een actiepunt van te maken die je vandaag of meteen morgen kan doen. Maak het ook heel klein zoals het opzoeken van een telefoonnummer, appje sturen aan een collega of vriend of een wekker kopen.


En dan nu een mooi praktijkvoorbeeld. Een coachee vertelde dat voor hem het ultieme van de vakantieperiode is om uit te slapen en zonder wekker wakker worden. Hij is geen ochtendmens en eigenlijk is hij vanaf 10.30 uur een leukere vader, partner en collega. Nu hij weer aan het werk is, worstelt hij zich weer door elke ochtend heen omdat zijn agenda vanaf 9 uur volstroomt met ingeschoten (en door hem geaccepteerde) afspraken. Ik riep meteen dat hij zijn agenda gewoon elke ochtend moet blokken tot 10.30 uur met "uitslapen, wakker worden". De coachee lachte en riep dat hij dat echt heel fijn zou vinden, maar dat kon toch echt niet. Waarom dan niet, als je zo blij wordt van het idee?


Wat volgde was een opsomming van een reeks van allerhande belemmeringen: hij is de baas, wat dachten de cliënten wel niet, sommige afspraken waren afgestemd met andere agenda's, dan kon hij nooit meer met zijn kinderen 's avonds eten thuis. Kortom, geen enkele steekhoudende reden om gedurende 3 maanden de werkagenda te blokken tot 10.30 uur. Zo geschiedde en nog altijd werkt hij gelukkig op deze manier.


Wil je nu na deze vakantie echt werk maken van jouw baan, carriere switch, loopbaan en focussen op dat wat bij jou past en waar je voldoening uit haalt? In september start mijn TIEN WEKEN COACHING: een effectief loopbaantraject zodat jij niet meer van de ene vakantie naar de andere vrije periode heen ploetert en werk doet waar je energie van krijgt. Stuur een mail naar info@simplyhappyatwork.nl en dan ontvang je de flyer.
bottom of page