top of page

Lachen tijdens de coaching: een bevrijding!

Coachen wordt vaak gezien als een serieus en intensief beroep, waarbij coaches hun cliënten helpen om hun doelen te bereiken en hun volle potentieel te behalen. Humor gebruiken in het coachen is een krachtig en effectief middel en dat wordt vaak over het hoofd gezien. Of als niet gepast ervaren.
Humor helpt ontspannen

Humor heeft veel voordelen tijdens de coachgesprekken. Het kan helpen om een meer ontspannen en comfortabele sfeer te creëren, wat het gemakkelijker maakt voor cliënten om zich open te stellen en kwetsbaar te zijn. Het kan ook helpen om op een soepele manier ‘rapport’ op te bouwen en vertrouwen tussen coach en cliënt te creëren, en het verhoogt ook het algehele genot van het coaching.


Door humor te gebruiken in het coachen betekent niet dat je constant grapjes moet maken en je cliënten moet laten lachen. Het gaat erom manieren te vinden om humor te gebruiken om een positieve en ondersteunende omgeving te creëren. Dit kan zo eenvoudig zijn als het gebruik van zelfspot om kwetsbaarheid te laten zien en het proces en de gesprekken menselijker te maken, of het zoeken naar manieren om humor te gebruiken om negatieve gedachten of situaties op een positievere manier te bekijken.


Hulp bij stress en overspannenheid

Bijvoorbeeld, als een cliënt zich gestrest en overweldigd voelt, kan een coach humor gebruiken om de situatie op een andere manier te bekijken. In plaats van zich te concentreren op de negatieve aspecten van de situatie, kan de coach humor gebruiken om de cliënt het positieve te laten zien en de mogelijkheid voor groei en leren te laten zien. Of juist deze stress te overdrijven en daarmee te vergroten en zo maximaal te verdubbelen dat de cliënten hier tegen in verzet komen of de absurditeit ervan in zien.


Creatieve kansen en opties

Humor gebruiken in het coachen kan ook helpen om de creativiteit en probleemoplossende vaardigheden te verhogen. Als we lachen en plezier hebben, zijn onze hersenen meer open voor nieuwe ideeën en manieren van denken. Dit kan vooral nuttig zijn in situaties waarbij cliënten vastzitten in een negatieve spiraal of moeite hebben om oplossingen te vinden voor hun uitdagingen.


Prikkelende coaching

Natuurlijk vereist het gebruik van humor in het coachen een bepaald niveau van vaardigheid en finesse. Het is belangrijk om gevoelig te zijn voor de behoeften en gevoelens van je cliënten, en humor op een passende en respectvol in te zetten. Provocatief coachen heet dat in de professionele coachtaal.


Het is ook belangrijk om rekening te houden met culturele verschillen en ervoor te zorgen dat je humor niet aanstootgevend of ongepast is. Tegelijk is provocatief coachen ook een kwestie van doen en durven. Een mens kan veel meer aan dan je van te voren denkt.


Durf te kiezen voor humor

Over het algemeen kan humor een waardevol hulpmiddel zijn voor coaches, omdat het helpt een positieve en ondersteunende omgeving te creëren en cliënten in staat stelt hun doelen snel en effectief te bereiken en hun volledige potentieel te bereiken. Dus de volgende keer dat jij op zoek bent naar een coach, wees dan niet bang om te kiezen voor een vleugje humor en een beetje lichtzinnigheid - het zou wel eens de sleutel tot succes kunnen zijn.


Spreekt dit jou aan? Ben jij op zoek naar een coach waar je vooral bij kan lachen en die jouw probleem luchtig benadert en tegelijk jou ziet voor wie je bent? Mail mij dan via info@simplyhappyatwork.nl en dan plannen we een klikgesprek in van 17 minuten.

bottom of page