top of page

Lang leve de twijfelaar!

Als ik het niet weet en twijfel dan hoor ik het stemmetje van mijn moeder al weer roepen: "Daar hebben we Martine weer, de eeuwige twijfelaar en een echte Weegschaal". Heel irritant vind ik die opmerking en tegenwoordig antwoord ik dat twijfelen ontzettend goed is. Je kan het namelijk niet altijd zeker weten!
Chief nieuwe ogen Deze week kreeg ik bijval en niet van de minste. Tijdens mijn ochtendwandeling luisterde ik naar een live interview met cultureel antropologe Jitske Kramer. Een inspirerende vrouw met heerlijke vergezichten over de mens en de verschillende culturen. Zij vertelde dat elk bedrijf juist op dit moment een twijfelaar nodig heeft, iemand die hardop zegt het niet te weten, er over wil nadenken, het uitzoekt én de input van iedereen daarbij nodig heeft.


Cadans van de dagelijkse leiding Uiteraard heeft elk bedrijf een leider nodig die zorgt dat de tent draait en blijft gaan. De dagelijkse leiding, de manager die de cadans van het gewone leven door laat gaan. Zeker in deze tijd hebben we een duidelijke Chief nodig die de weg wijst en dagelijks de besluiten neemt. Daarnaast is het goed als elke onderneming een Hoofd Twijfelaar aanstelt. Iemand die op afstand kijkt naar wat er nu gebeurt op de werkvloer en die ook de thermometer eens grondig bekijkt en opmerkt wat er leeft onder de medewerkers. Tevens heeft deze twijfelkont de taak om vooruit te kijken naar 2022, 2024 en verder.

Waar willen we naar toe? Wat is onze bijdrage aan Nederland en deze wereld? Is onze strategie nog de beste voor ons? Hoe willen we dat bereiken? Met wie gaan we dat doen? Hoe ziet ons gebouw er dan uit?

Allemaal relevante vragen die je juist nu stelt en mogelijk op gespannen voet staan met het gewone dagelijkse werk. We moeten door en we nemen te weinig tijd om hierbij stil te staan. Juist daarom is het zo belangrijk binnen je organisatie deze rol en/of taak bij iemand te beleggen die daar zin in heeft en enthousiast van wordt.


Geen idee hoe het echt gaat Deze week vertelde een HR manager mij dat het goed gaat op kantoor en tegelijk realiseerde zij zich dat zij geen idee heeft. Eerlijk gezegd heeft ze totaal geen overzicht hoe het met iedereen echt gaat. Ik schat in dat zij daar niet alleen in staat en dat velen van jullie het antwoord hierop niet weten.

Is dat erg? Nee, het is prima om het niet te weten. Wees je hier bewust van en ga niet driftig zoeken naar oplossingen. Begin een volgend werkoverleg met deze constatering "We weten eigenlijk niet hoe het nu op dit moment met jullie gaat". Dat is al een mooie uitnodiging aan iedereen om eerst zelf een antwoord op deze vraag te geven. Vervolgens kan je de vraag stellen wie op onderzoek wilt gaan en wilt ontdekken waar we nu staan en hoe de vlag erbij staat! En voila, daar is je Chief Transformatie Officer.

Kortom, zoek in je bedrijf naar een twijfelaar, een paar nieuwe ogen, iemand die graag in de helikopter plaats neemt en aanschouwt wat er is, zonder oordeel, zonder direct conclusies te trekken en enkel observeert. Vragen stelt aan iedereen over wat hij ontdekt en ziet. Wat heb je nodig als je het niet meer weet? Vertrouwen en hoop en als je dat merkt dan neemt de nieuwsgierigheid het over en let dan eens op wat er gebeurt!

bottom of page