Februari is de maand van de liefde en Valentijnsdag staat weer voor de deur. Wellicht heb je wel eens gehoord van de Vijf talen van de liefde. In een liefdesrelatie is het belangrijk om te weten wat jouw partner leuk vindt: fijn knuffelen, een bos mooie bloemen of een weekend samen weg? Als je dat namelijk weet dan herken jij sneller en beter hoe de ander het liefste met jou communiceert.

Communicatie is de sleutel
Communicatie is key, een belangrijke sleutel in elke relatie en dus ook op het werk. Het is goed om te weten wat de voorkeurstaal van jouw medewerker is.
De bekende Vijf talen van de liefde zijn beschreven door Gary Chapman, een Amerikaanse relatietherapeut en schrijver van dit gelijknamige boek. Super interessant om deze test zelf eens te doen. De test is er voor singles, stellen en ook kinderen.
Chapman heeft ook de vertaalslag gemaakt naar werk. De Vijf talen van waardering op het werk heet dat boek. Dat zijn dezelfde vijf talen, maar dan voor op kantoor.
De 5 talen zijn:
Positieve woorden | complimenten in woord en schrift en opbouwende feedback |
Tijd& aandacht | echt luisteren naar elkaar, ontwikkelingsgesprekken, teamuitjes, gezamenlijke lunch |
Hulpvaardigheid | elkaar helpen, spontaan aanbieden op te ruimen etc |
Cadeautjes | kerstpakket, bonus, goede koffie, verjaardagscadeau |
Lichamelijke aanraking (in professionele omgeving) | shake hands, boks, high five, schouderklopje etc |
Onderzoek naar de taal van waardering
Er is in Nederland onderzoek gedaan onder 1500 mensen naar welke taal van waardering het meest gewaardeerd wordt op kantoor en of er verschil is met de taal van de liefde. Als jij een positieve bedrijfscultuur aan het bouwen bent, dan is het goed om te weten welke taal van waardering de boventoon voert.
Wat blijkt? Mensen willen graag 'Tijd&aandacht’ met hun liefdespartner hebben (50%), maar van hun werkgever krijgen ze liever 'cadeaus' als blijk van waardering.
Wat leert het onderzoek ons over de taal van waardering op het werk?
De meeste medewerkers worden het liefst gewaardeerd met cadeaus (33%) of met oprechte complimenten (32%). Een bedanktelefoontje of een doos chocola wordt bijna even goed gewaardeerd na een week overwerken bijvoorbeeld.
Je laat op het werk aan je collega merken dat je hem/haar waardeert door het geven van complimenten (72%) of positieve woorden of door je hulp aan te bieden (59%).
Ook is er een verschil in generaties op te merken. Medewerkers tussen 18-29 jaar hebben andere voorkeuren dan oudere medewerkers. Jongere medewerkers besteden twee keer meer tijd en aandacht aan een collega om een band op te bouwen. Dit is minder interessant voor oudere medewerkers (wellicht omdat ze een eigen gezin hebben); zij geven de voorkeur aan een bonus.
Grappig is ook hier het verschil in de vorm van een cadeau. Millennials kiezen vaker voor een reis met het hele team dan de cadeaubon die over het algemeen hoog scoort.
Ook is er een opmerkelijk verschil tussen vrouwen en mannen. Hulpvaardigheid scoort hoger bij vrouwen als uiting van waardering (59%- 41%). Bij mannen scoort tijd en kwaliteit en werken aan het team hoger dan bij vrouwen (61%-39%).
Hoe kan je dit vertalen naar kantoor?
De Vijf talen van waardering op het werk geeft waardevolle inzichten over de voorkeurstaal van jouw medewerkers. Het is goed om te weten op welke manier jouw medewerker graag wordt gewaardeerd. Een introverte en verlegen collega openlijk in een overleg bedanken voor het afronden van zijn laatste project met een speech en cadeaubon kan zorgen voor enorme stress. Jouw goed bedoelde waardering schiet zijn doel helemaal voorbij.
Recent internationaal Gallup onderzoek leert dat 50% van de medewerkers hun baan opzeggen vanwege gebrek aan waardering. Waardering is heel belangrijk op kantoor, wordt door de medewerkers alom geprezen. Terwijl HR, managers en directie dit best een lastig en ongrijpbaar thema vinden. "Ze doen toch gewoon hun werk en heb ik ze daar dan steeds voor te prijzen?"
Bedenk je eigen taal van waardering
Je kan waardering tonen in de vorm van complimenten of cadeautjes. Ook kan je als organisatie waarde hechten aan jouw eigen taal van waardering en daar op jouw originele manier uiting aan geven. Dit draagt bij aan de bedrijfscultuur binnen het bedrijf en de sfeer op kantoor. Mooi om daarbij aan te sluiten bij de Taal van waardering van jouw medewerkers!