top of page

Moet ik dit nu doen?

Bijgewerkt op: 10 dec. 2018

Het internet en de kranten staan bol van verontrustende berichten over burn out, stress en daarbij behorende uitvalcijfers. Als je bent getroffen door een burn out dan krijg je als een van de eerste adviezen om vaker gewoon 'nee leren zeggen'. Dat is wat mij betreft een wat te simpel advies en meestal niet eenvoudig toe te passen. Het werk gaat gewoon door en de dagelijkse beslommeringen thuis vragen ook je aandacht. 

Als het nodige op je bordje ligt dan is elk extra taakje opeens te veel. Een gevoel van stress overvalt je en het plezier om hier tijd voor te maken is niet groot. Mij helpt deze zin van vijf woorden mij direct. Ik geef deze zin ook als eindejaarstip mee. 


MOET IK DIT NU DOEN? 

MOET IK DIT NU DOEN?

MOET IK DIT NU DOEN? 

MOET IK DIT NU DOEN?

MOET IK DIT NU DOEN


Als je de zin op deze manier voor je ziet dan begrijp je al waar het naar toe gaat. Lees de zin hardop en verander steeds de klemtoon naar het vetgedrukte woord. Wat gebeurt er als je dit doet en eerlijk naar jezelf bent? Borrelen er nog meer belemmeringen op? Of zie je een andere manier op dit taakje op te pakken? 

Er komen direct tegenvragen boven drijven. Wil ik dit doen of moet dit inderdaad? Van wie moet dit eigenlijk? Ben ik de enige die de lampen kan vervangen in de badkamer of kan ik hulp vragen? Is het echt nodig dat ik dit nu doe of kan het ook morgen of volgende week? 


Als iemand jou iets vraagt of bij je neerlegt dan kan het helpen om deze zin op de vijf verschillende manieren uit te spreken. Meestal komt er dan ruimte en andere mogelijkheden om de hoek kijken. Wellicht dat dit een andere vorm van 'nee zeggen' is. 'Nee zeggen' is zo defensief en negatief. 


Ik nodig je uit om dit eens te proberen, nee zeggen kan altijd nog. 

bottom of page