top of page

Ongemakkelijk lachen: de uitglijder

Mijn ervaring met Provocatieve Humor in Coaching

Als vrouw in een mannen-gedomineerde sector heb ik geleerd dat humor een krachtig middel kan zijn om barrières te doorbreken en verbinding te maken met mijn cliënten. Maar er is een dunne lijn tussen luchthartige humor en de grens overschrijden naar gebieden die ongepast of beledigend zijn. En ik kan je verklappen: ik ben meer dan eens over die lijn gestruikeld (en weer opgestaan)


De banaan steekt over Neem die keer dat ik een groep managers aan het coachen was en dacht dat het hilarisch zou zijn om een grap te vertellen over een banaan die de weg overstak. Ik voelde me zelfverzekerd en de ruimte was gevuld met gelach, maar toen ging ik nog een stap verder door een provocerende punchline toe te voegen. Plotseling werd de ruimte stil en veranderden de uitdrukkingen op hun gezichten van vermaak in afgrijzen.


Leer van de cabaratiers Ik besefte snel dat wat ik dacht dat onschuldige humor was, eigenlijk heel provocerend was en te ver was gegaan. Ik was even van slag, maar ik moest verder gaan met de sessie, daarbij ook weer het vertrouwen en het contact met de groep te herwinnen. Ik kijk veel naar cabaretiers en hoe zij een foute grap weer ombuigen tot een nieuwe grap en het publiek weer meenemen.


Ook de gevoelige onderwerpen De ervaring leerde me een waardevolle les over het belang van het kennen van je publiek en bewust zijn van wat voor soort humor gepast is in verschillende situaties. In sommige gevallen is het het beste om vrij overdreven aan voorzichtige kant te blijven en bijvoorbeeld te zeggen dat een gevoelig onderwerp zoals 'ongewenste intimiteiten' vooral niet besproken wordt in deze training. Die parkeren we uitdrukkelijk in de rechterhoek van de ruimte. Mocht het daar toch naar toe gaan dan hoef je enkel nog maar te wijzen naar die hoek en nee schudden. Stiekem is het het onderwerp wel onderdeel van de training geworden.


Ontspannen en comfortabel Er is echter ook plaats voor humor in coaching, zelfs als het een beetje uitdagend of onconventioneel is. Ik heb ontdekt dat het inzetten van humor in mijn coaching sessies kan bijdragen aan een meer ontspannen en comfortabele sfeer, wat op zijn beurt kan leiden tot diepere en betekenisvolle gesprekken. Bovendien kom ik sneller tot de kern van waar het over gaat.

Bijvoorbeeld, een van mijn cliënten voelde zich gestrest en overweldigd, en ik wilde haar helpen om een beetje op te fleuren en de humor in de situatie te zien. Ik vroeg haar of ze ooit het verhaal hadden gehoord over de man die zo georganiseerd was dat hij in staat was een hele week aan werk in slechts één dag te proppen. Ze lachte, en het hielp als ijsbreker en het ontspande direct.


Voordelen van het probleem

Het is ook belangrijk om te onthouden dat humor kan worden gebruikt als hulpmiddel voor groei en zelfontdekking. Door cliënten aan te moedigen om hun uitdagingen en obstakels in een ander licht (door veel voordelen van het probleem te benoemen) te bekijken, kan humor helpen om stress te verminderen, creativiteit te bevorderen en positieve verandering te bevorderen.


Uitglijden en weer door....

Tot slot, als coach is het van cruciaal belang om de kracht van humor in de gaten te houden en deze verstandig te gebruiken. Hoewel het een handig hulpmiddel kan zijn om vertrouwen op te bouwen en patronen te doorbreken, is het net zo belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke valkuilen en goed in te schatten wanneer je humor heel goed kan inzetten. Soms sla je de plank ook helemaal mis en komt de humor als ongepast of aanstootgevend over. En ook daar kan je dan weer met zelfspot op reageren.


Kortom, als het op de juiste manier wordt gebruikt, kan humor een krachtig hulpmiddel zijn om groei, zelfontdekking en algeheel welzijn te bevorderen. Wees dus niet bang om een ​​beetje vrolijkheid en gelach in je coachingsessies te brengen. Zorg er wel voor dat je het liefdevol brengt en zorg altijd voor contact. Onthoud dat een goed getimede grap een grote bijdrage kan leveren aan het helpen van je cliënten om hun doelen te bereiken!


PS Spreek jou dit aan? Heb jij een probleem op je werk met de keuze in je carriere of gedoe met je collega's? Stuur mij een mail via info@simplyhappyatwork.nl en dan hebben we een klikgesprek van 16 minuten om te zien of onze humor past!


bottom of page