Iedereen heeft wel eens ijs geproefd van het Amerikaanse merk Ben&Jerry’s. Als je een hap neemt van de smaak Chocolate Fudge Brownie dan heb je een mooi verhaal te pakken over the purpose van een bedrijf. De stukjes brownie komen namelijk uit de fabriek van Greyston Bakery, een bedrijf dat in 1982 is opgericht in New York. Wat is zo bijzonder aan deze fabriek die ook brownies levert aan Delta Airlines?

Open hiring
Greyston Bakery geeft iedereen een tweede (of zelfs vierde) kans in het leven. Greyston hanteert een open deur inhuurbeleid. Dat werkt zo: iedereen die een baan wil, kan zijn naam invullen op een lijst. Zodra er plek is, krijgt de volgende persoon op de wachtlijst een plek aangeboden. Er worden geen vragen gesteld over verleden of gaten in hun CV. Er worden geen referenties gevraagd of screenings gedaan. Daardoor krijgt iedereen die wil de kans om te werken, ongeacht de opleiding, werkgeschiedenis of sociale barrières uit het verleden, zoals een crimineel verleden, dakloosheid of drugsgebruik. Iedereen is welkom die graag wil werken en bereid is te leren. Dit gaat dus een flinke stap verder dan anoniem solliciteren.
Het gaat niet om de brownies maar om mensen
De missie van Greyston is dan ook “wij huren geen mensen in om brownies te bakken, wij bakken brownies om mensen in te huren.” Om deze manier leveren zij een bijdrage aan een betere wereld. Dit is de reden van hun bestaan. Je wilt als bedrijf een doel hebben, een reden om er te zijn en bovendien gewoon winst maken. Toch?. Het blijkt dat bedrijven met een duidelijke purpose succesvol zijn. Denk aan Apple, Southwest Airline en in Nederland is Tony Chocolonely hiervan een mooi voorbeeld.
Sociale gemeenschap
Deze fabriek laat zien dat zij succesvol is en tegelijk een sociale verbindende functie heeft binnen de gemeenschap van New York. Met de winst uit de bakkerij steunt zij de non-profit Greyston Foundation, dat kinderopvang, huisvesting, gezondheidszorg, training, computer trainingscentrum en meer biedt aan mensen met lage inkomens in de gemeenschap.
40% slaagt
Er zijn uiteraard een paar mooie succesverhalen van werknemers die zich hebben opgewerkt tot assistent bedrijfsleider. Er is zelfs een medewerker die binnenkort zijn pensioen gaat aantikken. Sommigen werken er 3 dagen, 3 weken, 3 maanden of 3 jaar. Alles is mogelijk. Van alle mensen die beginnen bij Greyston slaagt 40% en komt weer uit het sociale isolement en zien weer licht in hun leven. Ze maken onderdeel uit van een community en dat zorgt voor hoop, toekomst en verbinding.
Nu naar Amsterdam?
Greyston produceert vier miljoen brownies per jaar. Vanaf nu smaakt de Chocolate Fudge Brownie in het ijsje toch net anders. Het geval wil
dat Greyston gaat uitbreiden naar Europa om deze missie op een groter gebied over te dragen. Het oog is gevallen op Nederland en het lijkt er op na een flinke lobby door de burgervader Van der Laan dat Amsterdam deze eer krijgt in 2020. Dat zou toch prachtig zijn, ook voor Nederland. Een kans voor iedereen die wil werken in een koekjesfabriek.