top of page

Pieker je suf en effectief: 5 tips

Bijgewerkt op: 11 apr.

Piekeren is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen ervaren. Het kan leiden tot stress, burn out, angst en slaapproblemen. Gelukkig zijn er manieren om de hoeveelheid piekeren te verminderen. In deze blog delen we vijf tips om minder te piekeren.

1, Schrijf je gedachten op

Een effectieve manier om minder te piekeren is door je gedachten op te schrijven. Neem een notitieboekje en schrijf alles op wat in je opkomt. Het kan helpen om je gedachten te ordenen en het geeft je meer inzicht in wat er in je hoofd omgaat. Door je gedachten op te schrijven, kun je ze beter analyseren en oplossingen vinden voor problemen waar je over piekert. Doe dit vooral meteen in de ochtend.

2. Maak top 10 met jouw piekeronderwerpen

Een piekerlijst is een lijst waarop je alles opschrijft waarover je piekert. Het kan helpen om je gedachten te ordenen en te voorkomen dat je steeds opnieuw over dezelfde dingen piekert. Zet naast elk item op de lijst een actie die je kunt ondernemen om het probleem op te lossen. Dit geeft je een gevoel van controle en helpt je om actief met je problemen om te gaan. Dit is de 'wat als methode'. Als dit gebeurt dan onderneem ik het volgende.

3. Beperk je piekertijd

Plan dagelijks een specifieke tijd in om te piekeren. Bijvoorbeeld 10-15 minuten per dag om 16.15 uur. Op andere momenten van de dag, probeer je gedachten dan opzij te zetten. Als er iets in je opkomt, schrijf het dan op je piekerlijst en zeg tegen jezelf dat je er later op terugkomt. Door jezelf een vaste piekertijd te geven, kun je voorkomen dat je gedachten de hele dag door in beslag nemen. Ga wel om 16.15 uur dan ook echt piekeren, peinzen en doordraaien met je gedachten.

4. Doe ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om je gedachten te kalmeren en je geest te ontspannen. Het kan helpen om deze oefeningen dagelijks te doen, bijvoorbeeld 's ochtends of voor het slapen gaan. Het kan ook helpen om deze oefeningen te doen op momenten waarop je merkt dat je begint te piekeren. Haal regelmatig gedurende de dag 5 keer diep adem.

5. Zoek afleiding

Als je merkt dat je begint te piekeren, zoek dan afleiding. Ga bijvoorbeeld iets doen wat je leuk vindt, zoals sporten, een boek lezen of een hobby uitoefenen. Door je te richten op iets anders, kun je voorkomen dat je gedachten blijven cirkelen. Afleiding kan je ook helpen om je stemming te verbeteren en je meer ontspannen te voelen.

Kortom, Piekeren doet iedereen en het is dus normaal. Het wordt vervelend als het je dag sterk beïnvloed en je niks anders meer doet. Het beheerst dan je dag. Piekeren kan erg vermoeiend en stressvol zijn. Gelukkig zijn er manieren om minder te piekeren. Door je gedachten op te schrijven, een piekerlijst te maken, je piekertijd te beperken, ontspanningsoefeningen te doen en afleiding te zoeken, kun je je geest kalmeren en meer controle krijgen over je gedachten. Probeer deze tips vanaf morgen!

Wil je meer weten over het voorkomen van stress, burn out en meer plezier in je werk. Neem dan contact op via info@simplyhappyatwork.nl


bottom of page