top of page

Sorry-zeggen op de werkvloer

Gary Chapman is een bekende auteur en spreker op het gebied van relaties en communicatie. Eén van zijn bekendste werken is het boek "The Five Love Languages", waarin hij uitlegt dat mensen liefde op verschillende manieren uiten en ontvangen. Maar naast dit boek heeft hij ook een ander boek geschreven over een ander belangrijk onderwerp in relaties: excuses maken. Dit boek heet "The Five Languages of Apology" en gaat over de verschillende manieren waarop mensen excuses maken en ontvangen.

In dit boek beschrijft Chapman vijf verschillende manieren waarop mensen excuses maken, oftewel vijf verschillende "sorrytalen". Deze sorrytalen zijn:

  1. Het uitdrukken van spijt:

Dit houdt in dat je erkent dat je fout zat en dat je spijt hebt van wat je gedaan hebt. Dit is de meest voorkomende vorm van excuses maken en wordt vaak gebruikt in combinatie met de andere sorrytalen.

  1. Verantwoordelijkheid nemen:

Hierbij geef je toe dat je fout zat en dat je verantwoordelijkheid neemt voor je acties. Je belooft om het in de toekomst anders te doen en vraagt om vergeving.

  1. Herstellen wat er mis ging:

Bij deze sorrytaal ga je actief aan de slag om de schade te herstellen die je hebt veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je iets terugbetaalt of reparatie werk uitvoert.

  1. Het aanbieden van verklaringen:

Soms is het belangrijk om uit te leggen waarom je iets hebt gedaan en wat je dacht dat er zou gebeuren. Dit kan helpen om begrip te kweken voor je acties, maar het is belangrijk om dit niet als excuus te gebruiken.

  1. Het vragen om vergeving:

Deze sorrytaal gaat over het direct vragen om vergeving. Het is belangrijk om hierbij niet te veel druk te leggen op de persoon die je om vergeving vraagt en te begrijpen dat het tijd kan kosten om te vergeven.


Chapman benadrukt dat het belangrijk is om te begrijpen welke sorrytaal het meest effectief is voor de persoon aan wie je excuses maakt. Het kan namelijk zo zijn dat de ene persoon vooral behoefte heeft aan het horen van spijtbetuigingen, terwijl de andere persoon juist meer waarde hecht aan het herstellen van wat er fout ging.


Door te begrijpen welke sorrytaal het beste werkt voor de persoon aan wie je je excuses aanbiedt, kun je ervoor zorgen dat je excuses effectiever zijn en dat je relatie weer kan worden hersteld. Doe hier de test welke sorrytaal jij zelf spreekt!

In conclusie biedt Gary Chapman's "The Five Languages of Apology" een interessant perspectief op hoe mensen excuses maken en ontvangen. Door te begrijpen dat verschillende mensen verschillende sorrytalen hebben, kunnen we onze excuses aanpassen aan de behoeften van de persoon aan wie we ons verontschuldigen en zo onze relaties versterken.


Wil je meer weten hoe je een positieve werksfeer op je kantoor creert? Neem dan contact met mij op via info@simplyhappyatwork.nl voor een klikgesprek van 16 minuten

bottom of page