top of page

Spreek de juiste liefdestaal op kantoor!

Bijgewerkt op: 21 mrt.

In de liefde zijn er vijf talen die we gebruiken om onze affectie te tonen: woorden van bevestiging, quality time, cadeaus, dienstbaarheid en fysieke aanraking. Deze liefdestalen zijn echter niet alleen van toepassing op romantische relaties. Ze kunnen ook worden toegepast op de werkomgeving, waar we vaak veel tijd doorbrengen en waar wederzijds respect en waardering van groot belang zijn.

  1. Woorden van bevestiging

Een van de manieren waarop we onze liefde en waardering tonen, is door middel van woorden van bevestiging. Dit kan variëren van een simpel 'bedankt' tot een uitgebreid compliment over iemands werk. Op de werkvloer is het belangrijk om regelmatig feedback te geven en te ontvangen om de productiviteit te verhogen en een positieve werkomgeving te creëren. Een compliment is ook de perfecte manier hiervoor.

2. Quality time

Quality time is een andere liefdestaal die we op het werk kunnen gebruiken. Dit betekent dat we ons volledig concentreren op de persoon met wie we samenwerken en dat we de tijd nemen om met hen te praten en te luisteren. Door quality time te spenderen, kunnen we een betere band opbouwen en elkaar beter leren kennen, wat de samenwerking ten goede komt.

3. Cadeaus

Hoewel het geven van cadeaus niet de belangrijkste manier is om liefde te tonen op het werk, kan het geven van kleine geschenken een groot verschil maken in hoe gewaardeerd iemand zich voelt. Een klein gebaar, zoals een kop koffie halen voor een collega, kan hun dag maken en hen laten zien dat je aan hen denkt.

4. Dienstbaarheid

Dienstbaarheid is een liefdestaal die inhoudt dat je anderen helpt en ondersteunt waar nodig. Door anderen te helpen bij hun werkzaamheden, creëer je een gevoel van saamhorigheid en teamgeest. Dit kan op zijn beurt de algehele efficiëntie van het team verhogen en een positieve werkomgeving bevorderen.

5. Fysieke aanraking

Fysieke aanraking is misschien niet altijd gepast op de werkvloer, maar er zijn manieren waarop we deze liefdestaal kunnen gebruiken zonder dat het ongepast wordt. Een hand op iemands schouder om aan te geven dat je er voor hen bent of een schouderklopje om te laten zien dat je hun prestaties waardeert, zijn enkele manieren om deze liefdestaal toe te passen zonder grenzen te overschrijden.


Wil jij ontdekken welk taal jij spreekt doe dan hier de test. Gary Chapman heeft hier een boek over geschreven en is de bedenker van deze 5 talen.

In het kort Het begrijpen van de vijf liefdestalen kan ons helpen om beter met anderen om te gaan en relaties te verbeteren. Door deze talen toe te passen op het werk, kunnen we onze relaties met collega's en teamleden versterken en een positieve werkomgeving creëren. Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen dezelfde liefdestaal spreekt, dus het is belangrijk om te ontdekken welke taal het meest effectief is voor iedereen om de beste resultaten te behalen.


bottom of page