top of page

Valkuilen van Werken met Goede Vrienden: Hoe Om te Gaan met de Uitdagingen

Het idee om met goede vrienden samen te werken klinkt geweldig. Je hebt al een sterke band, begrijpt elkaar goed en deelt dezelfde interesses. Het lijkt een perfect recept voor zakelijk succes. Maar werken met vrienden kan ook enkele valkuilen met zich meebrengen. In deze blog zullen we enkele veelvoorkomende valkuilen bespreken en tips geven over hoe je hiermee kunt omgaan.


1. Te informeel worden

Wanneer je met vrienden werkt, bestaat het risico dat de grens tussen professionaliteit en informeel gedrag vervaagt. Dit kan leiden tot een gebrek aan focus, productiviteitsverlies en problemen met het behalen van deadlines. Om deze valkuil te vermijden, is het belangrijk om duidelijke werkafspraken te maken en professionele grenzen te stellen. Houd zakelijke communicatie en interacties formeel, zelfs als je met vrienden werkt.

2. Conflicten kunnen persoonlijk worden

Conflicten zijn onvermijdelijk, zelfs in de beste zakelijke relaties. Het probleem bij het werken met vrienden is dat deze conflicten gemakkelijk persoonlijk kunnen worden genomen, wat de vriendschap kan belasten. Om hiermee om te gaan, is het essentieel om open en eerlijk te communiceren. Bespreek problemen en meningsverschillen op een respectvolle en constructieve manier. Scheid de zakelijke aspecten van persoonlijke gevoelens en werk samen aan het vinden van oplossingen.

3. Gebrek aan objectiviteit

Vriendschap kan soms leiden tot een gebrek aan objectiviteit bij het nemen van zakelijke beslissingen. Het kan moeilijk zijn om kritisch te zijn tegenover een goede vriend of om objectief te kijken naar de vaardigheden en prestaties van je vriend in het bedrijf. Het is belangrijk om professioneel te blijven en beslissingen te nemen op basis van zakelijke overwegingen en prestaties. Stel duidelijke doelen en meetbare criteria vast voor beoordelingen en feedback.

4. Verlies van sociale balans

Wanneer je met vrienden werkt, kan de scheidslijn tussen werk en vrije tijd vervagen. Constant praten over werk kan de sociale balans verstoren en ervoor zorgen dat jullie vriendschap alleen nog maar om werk draait. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om tijd te nemen om te ontspannen en activiteiten te ondernemen die niets met werk te maken hebben. Creëer bewust ruimte voor sociale interactie zonder het bedrijf als gespreksonderwerp.

5. Gebrek aan diversiteit in perspectieven

Werken met vrienden kan leiden tot een beperking van de diversiteit van perspectieven en ideeën. Als jullie te veel op elkaar lijken, kunnen jullie vast komen te zitten in dezelfde denkwijzen en niet in staat zijn om buiten de gebaande paden te treden. Om dit tegen te gaan, is het belangrijk om andere perspectieven te zoeken en feedback te krijgen van externe partijen of directe collega's. Kortom, het werken met goede vrienden kan een geweldige ervaring zijn, maar het is belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke valkuilen. Het behouden van professionaliteit, open communicatie en het stellen van duidelijke grenzen zijn cruciaal om problemen te voorkomen. Door objectief te blijven, conflicten constructief aan te pakken en ruimte te creëren voor ontspanning en vrije tijd, kun je de zakelijke relatie met je vrienden in evenwicht houden.

Het is belangrijk om te onthouden dat vriendschap en zakelijkheid twee verschillende aspecten zijn. Hoewel werken met vrienden vele voordelen met zich meebrengt, vereist het ook bewuste inspanningen om de valkuilen te vermijden en een gezonde balans te behouden. Met de juiste mindset en aanpak kun je genieten van zowel zakelijk succes als het behoud van waardevolle vriendschappen.

Dus, als je ervoor kiest om met goede vrienden te werken, wees dan bereid om uitdagingen aan te gaan en leer hoe je ermee kunt omgaan. Met de juiste aanpak kunnen jullie een succesvol bedrijf opbouwen en tegelijkertijd de vriendschap in stand houden. Ga ervoor en maak van deze unieke zakelijke reis een waardevolle en lonende ervaring!


Simply Happy at Work verzorgt een Friendly Friday workshop over de effecten van een positieve werksfeer en de waarde van vriendschappen. Stuur een mail naar info@simplyhappyatwork.nl als je meer informatie wilt.

bottom of page