Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker bij een burn-out. Een zieke werknemer kost een onderneming geld, naast de fysieke afwezigheid, het werk dat blijft liggen en de extra zorg. Zorg dan ook altijd voor de juiste aandacht voor alle medewerkers.

Fasen richting een burn-out Ik geef hieronder een aantal signalen die leidinggevenden of managers kunnen opmerken als zij regelmatig in gesprek zijn met de medewerkers. Een burn-out bouwt zich namelijk op.
# een medewerker is super gemotiveerd, werkt altijd en geen klus lijkt hem of haar teveel. Ook in de weekenden worden de laatste puntjes op de i gezet.
Gezonde lunch Op zich niets aan de hand, zeker niet vanuit het perspectief van de manager. Het is prettig dat je bij hem altijd wat extra werk, opdrachten en lastminute dingen kwijt kan. Let goed op dat de medewerker geen lunch of pauze overslaat. Vraag hem expliciet om mee te gaan lunchen. Zorg ook voor een gezonde lunch op kantoor met veel groente, fruit en gezonde tussendoortjes. Geef een extra project altijd in een duo zodat hij samen kan werken en niet alles alleen hoeft te doen.
# een medewerker krijgt wat vage klachten, is vaker grieperig, slaapt minder goed en tegelijk blijft de medewerker steevast doorgaan.
Ontspanning Het zal wel overgaan en met een paar paracetamol kom je de werkdag best door. Hou een paar keer per week een praatje met deze medewerker. Check of hij gezond eet en geef wat simpele tips om beter te slapen, zoals magnesium, ontspanning en geen beeldscherm een uur voor bedtijd.
# een medewerker heeft enkel nog maar oog voor het werk. Sporten schiet er steeds vaker bij in. Vrienden en familie ziet hij ook steeds minder. Het gaat steevast ‘goed’ als je er naar vraagt. De manager merkt dat er steekjes vallen in het werk.
Bewegen Ook hier is het zaak dat de manager dit patroon probeert te doorbreken of in ieder geval bewust maken van dit patroon. Zorg dat de medewerker zich weer aansluit bij een sportmoment. Organiseer desnoods wekelijks een afdelingsbootcamp. Vraag ook hoe een medewerker in het verleden zich oplaadde en lekker kon ontspannen.
# een medewerker begint zich wat kritisch, cynisch en ontevreden te uiten over zijn werk, opdracht en hij gelooft dat alleen hij dit project snel en effectief kan uitvoeren.
Woordgebruik Let goed op in de gesprekken met de medewerkers welke woorden zij gebruiken. Merk een cynische ondertoon op en maak dit bespreekbaar. Vraag ook telkens in de gesprekken met de medewerkers wat goed gaat, waar hij blij van wordt en waar hij om kan lachen.
# een medewerker zondert zich steeds meer af en doet niet meer gezellig mee met de afdeling. Voor de viering van een verjaardag is geen tijd en ook de voetbalwedstrijden zijn niet meer interessant om over te kletsen. Het begint andere collega’s ook op te vallen.
Buddy Het patroon gaat zich nu steeds duidelijker manifesteren. Communicatie blijft essentieel. Durf in de gesprekken ook te vragen naar de thuissituatie. Onderzoek waar de medewerker druk ervaart en voelt. Nu het collega’s opvalt kan je een buddy binnen de afdeling zoeken die de medewerker in de gaten houdt en mee praat.
# een medewerker ziet enkel nog veel werk, overal tijdsdruk en deadlines. Er is geen enthousiasme meer en hij krijgt ook steeds meer lichamelijke klachten en kwalen. Het werk gaat niet meer vanzelf.
Coach Het is mogelijk nu de tijd om een coach in te schakelen om te kijken naar het patroon en om te zien hoe met een paar aanpassingen het werk weer leuker wordt en het energie niveau omhoog gaat.
# het verminderde enthousiasme wordt vervangen door leegte en gevoelens van somberheid. Werkelijk niks is leuk of fijn. Een medewerker is langzaam in die burn-out terecht gekomen en hij meldt zich ziek.
Dit zijn ongeveer de verschillende fasen die een medewerker doorgaat als er sprake is van een burn-out. Uiteraard gaat het niet bij elke medewerker op deze exacte manier. Het is wel goed dat managers zich bewust zijn van dit glijdende patroon en de signalen die elkaar opvolgen.
Er is dus een aantal zaken die de organisatie kan doen - Maak ‘burn-out’ een onderwerp waar over gesproken kan worden - Bespreek op verschillende momenten hoe het gaat met de medewerkers: wacht niet op de beoordelingscyclus. - Stimuleer samenwerken binnen teams en afdelingen - Zorg voor gezonde lunch, tussendoortjes en beweging vanuit het bedrijf - Ken de positieve drijfveren van de medewerkers en gebruik deze zoveel mogelijk - Schakel tijdig de hulp van een expert in zoals een coach.