top of page

Werken in Flow

Gisteren was een dag waarin veel lukte, het advies is af, mijn energie was nog steeds hoog en het voelde alsof ik de hele dag 'aan' stond. Daar waar ik goed in ben, kwam helemaal tot haar recht en ik keek trots naar mijn werk. De werkdag vloog voorbij en ik had zin in een avondwandeling.


Flow

Hoe zorg ik dat meer werkdagen van mij er zo uit zien? Wist je dat 87% van de werkenden wereldwijd niet betrokken ('engaged') zijn bij hun baan? De Amerikaans/Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihaly (‘hij waarvan je de naam niet kan uitspreken’) doet al jaren onderzoek naar flow en komt tot een paar heldere kenmerken en tips om meer in flow te werken. Je hebt hier meer invloed op dan je denkt.Kenmerken van flow

De sleutel tot meer werkgeluk is flow. Als je werkt in een flow dan ben je veel productiever en je ervaart minder stress. Flow kenmerkt zich door een intense concentratie, het vervliegen van de tijd, verminderd zelfbewustzijn en een grote intrinsieke motivatie om te doen wat je het liefste doet en je wordt minder gedreven door beloningen.


Vergroten van flow

Je krijgt meer flow als je je betrokken voelt bij je werkzaamheden. Je hebt hier invloed op en je kunt zelf bepalen; verhogen van controle en autonomie. Je ervaart ook die fijne staat van flow als je werk past bij jouw kernwaarden. Als jij werk doet wat jij belangrijk vindt en bij je past dan kom je steeds vaker deze energieke werkdagen tegen.


Een paar goede tips

  • Kies een taak, project of dossier die belangrijk voor jou is en waar je van houdt;

  • Zorg dat deze taak uitdagend voor je is, maar niet te lastig; Bij al te simpele taken ligt verveling op de loer.

  • Onderzoek je eigen piektijd op een dag: ben je een ochtend- of avond mens bijvoorbeeld?

  • Zorg voor een stille werkplek zonder afleidingen: heb een waterfles bij de hand en zet je mobiel op stil;

  • Houd de concentratie zolang mogelijk vast en oefen daarmee;

  • Geniet ervan;

  • Als het niet meteen een 8-urige werkdag lukt, probeer het dan eerst een dagdeel en geef niet te snel op;

  • Bedenk vooraf een eindtijd en hou je daar aan, ook al vliegt de dag om en wil je graag door;

  • Beloon jezelf voor deze dag werken in flow.


Heb jij ervaringen met flow? Heb je andere tips die voor jou heel goed werken? Deel ze hier zodat iedereen geïnspireerd wordt.


bottom of page