top of page

Van stramme gewrichten naar hormonale helderheid

Een verhaal over perimenopauze, pijnlijke polsen en wat wél werkt

Ze kwam binnen met een verhaal dat ik vaker hoor. Pijn in haar polsen en enkels, slechte nachten en een lijf dat niet meer meewerkt zoals vroeger. Sporten lukte niet meer, wandelen ging met tegenzin en die extra kilo’s rond haar buik en taille – die waren er “opeens”. Het voelde alsof alles tegelijk tegenzat. En als je minder beweegt, slaap je vaak ook slechter. En met slaaptekort voel je je… nou ja, alles behalve lekker in je vel. Een vicieuze cirkel waar je niet zomaar uitkomt.


Stramme spieren en pijnlijke gewrichten
Stramme spieren en pijnlijke gewrichten

Van de huisarts kreeg ze synthetische hormonen voorgeschreven: een standaard combinatie van twee synthetische hormonen in een vaste dosering. Geen verbetering. Geen verschil. Dus na twee maanden stopte ze ermee.


En toen?

Toen kwamen we in gesprek. Want: er zijn meer mogelijkheden. Tijdens onze sessie spraken we uitgebreid over bio-identieke hormonen. Deze hormonen hebben dezelfde biochemische structuur als je eigen oestrogeen en progesteron. Ze worden via de huid opgenomen en – belangrijk – de dosering is aanpasbaar. Je begint meestal met een standaarddosering, maar die kun je afstemmen op jouw klachten, fase en behoeften. Geen one-size-fits-all, maar maatwerk. Precies wat veel vrouwen nodig hebben in de perimenopauze.


Leefstijl en hormonen: én én, geen óf óf

We bespraken ook leefstijladviezen. Niet als losse checklist, maar als aanvulling op wat je medisch doet. Denk aan:

  • Meer eiwitten en vezels in je voeding

  • Voldoende water drinken

  • Ontspanning inplannen

  • Bewegen binnen de mogelijkheden

  • Minder alcohol en stoppen met roken

Maar eerlijk is eerlijk: soms is het lastig om met leefstijl te beginnen als je je hormonale disbalans nog elke dag voelt. Dan kan hormonale ondersteuning juist nét dat zetje geven om weer vooruit te kunnen.


Goed beslagen ten ijs bij de goed geïnformeerde huisarts

Ze vertrok met meer helderheid, kennis en vertrouwen. Klaar om het gesprek met haar huisarts opnieuw aan te gaan – maar nu met gerichte vragen, onderbouwde keuzes en zicht op wat voor haar wél zou kunnen werken. Ik ben benieuwd hoe het over twee maanden met haar gaat. En vooral: hoe ze zich dan voelt.


Herken je dit?

Stramme gewrichten, slecht slapen, meer buikvet, minder energie?Je bent niet gek. Je bent een vrouw in de perimenopauze. En daar is iets aan te doen.


📩 Neem contact op als je samen wilt onderzoeken wat jij nodig hebt.

Comments


bottom of page