top of page

Wat weerhoudt jij van jouw verlangen? Probeer de WOOP methode!

Eindeloos veel zelfhulpboeken lezen, webinars volgen en tig cursussen doen, is prachtig voor het verkrijgen van inzichten en kennis. Et alors? Wat ga je nu doen met deze verkregen inzichten? Hoe ga jij dit in je leven integreren? Waarschijnlijk zal je een patroon of een bepaalde gewoonte tegenkomen bij jezelf. Er is een geweldige methode ontwikkeld om de gewoontes te veranderen. Simpel, in vier stappen, voor elke leeftijd en voor elk verlangen (werk of privé).

De W.O.O.P. methode

Het magische woord is W.O.O.P. en staat voor wens, opbrengst, obstakel en plan. Gabrielle Oettingen staat aan de wieg van deze strategie. Zij heeft ook het boek ‘Rethinking positive thinking’ geschreven. Het draait allemaal om doelen en zij gebruikt daarbij meetbare doelen, visualisatie van deze doelen en een ‘als-dan’ plan.


Wat houdt deze gezonde methode in?

WENS: waar verlang je naar en wat wil je echt? En wat is te realiseren in de komende vier weken? Beschrijf deze uitdagende en tevens haalbare wens in maximaal 6 woorden.

OPBRENGST: wat gaat dit verlangen jou opleveren? Hoe zal je je dan voelen? Wat is het beste ding ter vervulling van de wens? Gebruik hier ook maximaal 6 woorden voor.

OBSTAKELS: bedenk je logische obstakels die je tegen kan komen. Ga op zoek naar je innerlijke obstakel door een laagje verder te gaan. Bedenk de belangrijkste die jouw verlangen in de weg staat.

PLAN: wat ga je doen als je een obstakel tegen komt, maak een back up plan. Welke gedachte zet je hier tegenover? Of wat ga je doen?


Is het verlangen wel van jou?

Als je op deze manier je verlangens en wensen onderzoekt, dan kom je er ook achter of het wel jouw wens is en niet die van je werkgever, partner of ouder. Ook op dat vlak krijg je inzichten en kan je beslissen aan een bepaalde wens geen energie te besteden omdat die niet uit jouw hart komt.

Het is een kleine techniek met vooral effect op de lange termijn. Het zet drie processen in werking, een cognitief proces, motivatieproces en ook een feedback proces.


TIPS

Hierbij nog een paar tips om deze methode optimaal te gebruiken.

 o Neem je tijd om je verlangen goed te voelen

o Wees eerlijk en genadeloos liefdevol naar jezelf

o Hou het simpel

o Hou het dichtbij jezelf

o Neem de methode als een beste vriend


VAN EEN AFSTAND UITZOOMEN

Het leuke aan deze methode is dat je leert om afstand te nemen en even uit te zoomen. Het laat je ook bewust worden van wat je nu echt wilt en het richt zich op de toekomst. Via deze methode ontdek je wat je nu echt tegenhoudt en wat je hieraan kan doen. Het zet je aan tot actie en het motiveert. Mensen ervaren veel rust en houden de verandering veel langer vol.


Probeer deze effectieve methode eens uit om je gedrag duurzaam te veranderen. Het schijnt verslavend te werken als je het onder de knie hebt. Bouw het in je dagelijkse routine. Of download the Woop app in de bekende playstores van je smartphones.


LET'S WOOP IN NEDERLAND

De W.O.O.P. methode is nog relatief onbekend in Nederland. Rijkswaterstaat heeft deze methode gebruikt om de loopbaandoelen van medewerkers in concrete uitkomsten te vertalen.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page