top of page

Opvliegende vrouwen op de werkvloer

Bijgewerkt op: 19 mrt.

Vandaag wil ik het hebben over een onderwerp dat misschien niet zo glamoureus klinkt, maar zeker belangrijk is: 


hoe werkgevers werkende vrouwen in de overgang kunnen ondersteunen. 



Ja, we gaan het hebben over opvliegers, stemmingswisselingen, stramheid, hartkloppingen, brainfrog, vergeetachtigheid, vermoeidheid, (spier)pijn en al die andere spannende avonturen die de overgang met zich meebrengt. Maar laten we eerlijk zijn, als we er met een beetje luchtigheid naar kijken, wordt het allemaal een stuk draaglijker, toch?






Dus, wat kunnen werkgevers doen om hun vrouwelijke collega's in deze fase (40-55 jaar) van het leven te ondersteunen en te omarmen? 



Even wat cijfers, getallen uit een recent onderzoek van RIVM (april 2022). Er zijn 1,8 miljoen werkende vrouwen in deze leeftijdscategorie in Nederland. 80% van deze groep heeft (in meer of mindere mate) last van klachten/symptomen van de overgang. Ruim 1 op de 3 werkende vrouwen in de overgang geeft aan dat zij door hun klachten hun werk minder goed kunnen doen. Van deze groep bespreekt minder dan de helft de klachten op het werk. 


Dit terwijl vrouwen in de overgang die veel last hebben van overgangsklachten zich vaker ziek melden, meer behoefte aan herstel hebben, en minder productief zijn dan vrouwen in de overgang die geen of weinig last hebben van klachten. 



Hier zijn een paar ideeën die zelfs de meest serieuze HR-manager een glimlach kunnen bezorgen:



*Flexibele werktijden: 


Laten we eerlijk zijn, soms hebben we gewoon een beetje extra slaap nodig of moeten we even afkoelen met een ijsje (of twee) om die opvlieger te bestrijden. Flexibele werktijden geven werkende vrouwen de vrijheid om hun werkdag aan te passen aan hun hormonale ups en downs.



*Welzijnprogramma's: 


Wie houdt er niet van een beetje zelfverwennerij? Welzijnprogramma's kunnen alles omvatten, van ontspannende yogalessen tot workshops over gezondheid en welzijn. Een beetje TLC kan wonderen doen voor vrouwen in de overgang.



*Voorlichting en educatie: 


Laten we de overgang niet in de categorie 'taboe' plaatsen. Organiseer in plaats daarvan informatieve sessies waarin iedereen kan leren over wat vrouwen doormaken tijdens deze fase van hun leven. Het kan best eye-opening zijn (en misschien zelfs een beetje grappig).



*Een ondersteunend netwerk creëren: 


Soms is het gewoon fijn om te weten dat je niet alleen bent. Werkgevers kunnen ondersteuningsnetwerken of groepen faciliteren waar werkende vrouwen ervaringen kunnen delen, advies kunnen vragen en elkaar kunnen steunen. Samen staan we sterk, toch?



Dus laten we de overgang niet als een probleem zien, maar als een kans om een inclusieve en ondersteunende werkomgeving te creëren waarin alle collega's zich gewaardeerd voelen, ongeacht hun levensfase. En laten we vooral blijven lachen, want een beetje humor kan zelfs de heetste opvlieger koelen!



Heb je nog andere ideeën die je wilt delen? Ik hoor ze graag! Stuur een mail naar info@simplyhappyatwork.nl.



Met een knipoog, zweetdruppel en een glimlach!


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page