top of page

Should I stay or should I go?

Op LinkedIn en om mij heen merk ik dat de arbeidsmarkt volop in beweging is. Veel veranderingen van functies, banen en werk. Na twee jaar ‘pas op de plaats’ in de onzekere pandemie periode is het nu tijd om te bewegen, stappen te maken en van baan te veranderen.


Ongetwijfeld is de vraag “should I stay or should I go” ook wel eens door jouw hoofd geschoten de afgelopen periode. Blijf jij in je huidige functie of waag jij ook een sprong in de vijver?


Je twijfelt; er zijn mooie kanten aan je werk, je cliënten, collega’s en alles wat er bij hoort. Aan de andere kant ben je soms uitgekeken op je baan en drukken de mindere leuke aspecten als hoge prestatiedruk, veel uren maken en altijd maar AAN staan steeds zwaarder.


Esther Perel (een geweldige Belgische relatietherapeute) heeft het in de sfeer van liefdesrelaties over relationele ambivalentie en iedereen herkent deze ambivalentie op andere gebieden. In vriendschappen, de liefde en ook voor je werk.


 

Relationele ambivalentie is het hebben van tegenstrijdige gedachten en emoties zoals haat en liefde, aantrekking en afstoting, opwinding en onzekerheid en plezier en ongelukkig zijn ten opzichte van het werk en het kantoor waar je voor werkt.


 

Ik maak graag gebruik van de lessen van Esther Perel en vertaal die naar werkrelaties, zoals zij ook doet in haar podcast How's Work? Ook daar heb je altijd te maken met relaties in de vorm van collega’s, cliënten, opdrachtgevers en leveranciers. We zijn tenslotte allemaal mens en we nemen altijd onszelf mee naar kantoor.


Terug naar de hamvraag van deze blog “should I stay or should I go?”. Een gevoel van twijfel en vertwijfeling of je van baan wilt veranderen. Je weet wat je hebt en je weet niet precies wat je gaat ontvangen en waar je terecht zult komen. Je houdt jezelf als het ware gevangen in deze gedachten. Je komt er niet uit en de vragen die je jezelf stelt zijn niet altijd helpend en houden je vaak vast in deze vertwijfeling.


Wellicht zijn de volgende vragen meer helpend voor jou:

  • Wat gebeurt er als je blijft? Wat als je weggaat?

  •       Wat is nu belangrijk voor jou op dit moment in jouw leven?

  •         Waar krijg je energie van in je werk?

  •         Word je gewaardeerd en gezien als persoon?

  •         Is er ruimte om je te ontwikkelen, te groeien?

  •         Waar zie je jezelf over 1 jaar, over 3 of 5 jaar?

  •         Wat is je droom? Wat wil je graag bereiken?


Stap 1: Ontdek eerst voor jezelf wat voor jou belangrijk is.


Zoals ik al vaker zeg; elk besluit is een keuze en elke keuze kent een vorm van verlies. En alles begint met het maken van een beslissing, een die bij jou past.


Vaak merk ik ook dat medewerkers deze periode van twijfel niet openlijk bespreken op kantoor, niet met de manager, HR of leidinggevende. Soms wordt een goede collega in vertrouwen genomen, maar meestal niet. En dan komt het ongemakkelijke moment dat je een gesprek aanvraagt met hem of haar en het hoge woord eruit komt. “Ik heb een andere baan gevonden en ik ga met pijn in mijn hart jullie verlaten.”


Mijn advies is om wel dit gesprek aan te gaan en dan ook in de eerdere twijfelstadium. Belangrijk is wel dat jij zelf heel goed van te voren bepaald wat het doel is van dit open gesprek. Wellicht zijn er op kantoor POP gesprekken of wordt er geregeld gevraagd naar jouw ideeën, doelen en ervaringen. Dan is dat een prima gelegenheid om hier een balletje op te werpen.


 

Wat is jouw doel van het open gesprek over jouw toekomst?

- Staat jouw besluit vast dat je weg wilt en wil je ze daar van op de hoogte stellen?

- Wil je jouw twijfel delen in de hoop dat het anders wordt of rekening wordt gehouden met jouw wens?

- Wil je geholpen worden om een juiste beslissing te nemen?

- Of wil je checken of dat wat jij graag wilt in je loopbaan ook mogelijk is binnen de organisatie?


 

Als laatste tip om heel goed te luisteren en te kijken naar de (non verbale) reactie van jouw manager of HR. Dit is altijd een mooie indicator of je binnen dit kantoor gelukkig bent.


Stap 2 Herkenbaar? 

Gaat deze gedachte regelmatig door je hoofd? Vraag je jezelf ook af hoe je nu verder moet? Hoe pak je dit aan en op welke manier krijg je een goed antwoord op de vraag “should I stay or should I go now?”


Uiteraard kan ik jou daar heel goed bij helpen en ondersteunen. Stuur mij een mail naar info@simplyhappyatwork.nl voor een Next Level gesprek. Ik maak graag tijd voor je vrij in mijn agenda.


 

Prikkelende uitsmijter


Ben je nog niet toe aan persoonlijke coaching en wil je wel al een volgende denkstap maken dan heb ik nog een prikkelende vraag voor je.


Net als in een liefdesrelatie geldt ook voor jouw werk dat er slechts twee smaken zijn. Je bent aan het investeren of je bent aan het vertrekken. Er zit niks tussen in.


Als je elke dag jouw computer aandoet met het idee om er een mooie dag van te maken en je beste been voor te zetten dan ben je duidelijk aan het investeren. Je bent betrokken, nieuwsgierig en je bent bereid te leren.


Kost het jou moeite om je je bed uit te komen, heb je eerst 3 sterke koffie nodig om je mail te openen? Betrap je jezelf erop dat je je partner stiekem ontloopt? Ben je sceptisch als ze weer met een nieuw idee komen? Dat zijn tekenen van jouw aanstaande vertrek.


En dat vertrek kan nog maanden of jaren op zich laten wachten. Geloof mij: er zijn genoeg Nederlanders die hun hele werkende leven eigenlijk aan het vertrekken zijn of wachten op hun pensioen. Dat is zo zonde en zo wil jij niet leven.


Check bij jezelf eens: ben je aan het investeren in je baan en jouw carrière of sta je al een tijd stil? Heb je op maandag zin in een nieuwe werkweek of kijk je stiekem al weer uit naar de vrijdagmiddag?


Wees 100% eerlijk naar jezelf en het eerlijke antwoord. Het is net als zwanger zijn: je bent in verwachting of je bent het niet. Dus als je niet aan het investeren bent in je baan dan ben je in gedachten aan het vertrekken. Die constatering is op zijn minst een perfect vertrekpunt om de volgende stap te ondernemen.


8 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page